Ugrás a tartalomra

A decemberi hónap dokumentumával vidámságot csempészünk az év utolsó napjaiba.

 

Idén minden hónap összeállítását a Levéltár őrizetében lévő magániratokból választottuk ki, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet oktatóink, volt hallgatóink személyes, ám az egyetemmel kapcsolatos dokumentumainak fontosságára, forrásértékére.

Az év utolsó hónapjában sincs ez másként: zárásként a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar professzor emeritusának irataiból válogattunk. Lévai Zoltán, vagy ahogyan mindenki ismeri, Lézo nemcsak szenvedélyes fotós, de nagy hangsúlyt fektet képeinek megőrzésére, digitalizálására is, amelyeket saját honlapján elérhetővé is tesz. Dokumentumainak egy részét pedig már korábban Levéltárunknak ajándékozta (Jelzete: HU BMEL XIV.425.).

A 12 doboznyi iratanyagból egy kisnyomtatványt (meghívót) választottunk, amely vidám tanszéki közösségi életet illusztrál és az 1977/78. tanév szilveszteréhez kötődik. Külön érdekesség, hogy három különböző adathordozón (papíralapú meghívó, színes papírkép és valamilyen mozgóképformátum digitalizált példánya) fennmaradt információt tudunk bemutatni egyazon eseményről: az éppen Lévai professzor által megszervezett Gépjárművek (ma: Gépjárműtechnológiai) Tanszékhez kötődő baráti társaság, a Compania Automobilia hagyományos szilveszteri vacsorájáról (a társaságnak saját alapszabálya és fogadalma is volt, amelyből a címben idéztünk, és amelyek szintén megtalálhatók a Lévai-gyűjteményben).

A meghívó azt az egyetemtörténeti adalékot is magában hordozza, hogy a jövőre 70 éves Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar kezdeti vidéki működése után 1958-tól közel 20 évig a Kinizsi utcában működött. Az utolsó ott töltött szilveszterek egyikét idézi fel a hónap dokumentuma.

 

 

meghívó

 

meghívó

 

szilveszter

 

szilveszter

 

 

A videó első képkockáin egy „ismerőst” fedezhetünk fel: a hónap dokumentumának választott meghívót. Ez az apróság mutatja be legszebben egy irat „életútját”: keletkezés, felhasználás, és végül a levéltárban történő megőrzés és hasznosulás.

A bemutatott dokumentumok egymást kiegészítve repítenek vissza bennünket a múltba és idézik fel egy olyan szilveszter emlékét, amikor lehetett önfeledten közösségben ünnepelni. Ezzel az összeállítással kívánunk a BME minden polgárának békés karácsonyt, vidám szilvesztert és boldog új esztendőt!

Szeretnénk azt is dokumentálni, hogyan zajlik mindez idén, hogyan töltik – vizsgára készülve – ünnepeiket az egyetem polgárai, így továbbra is buzdítunk arra mindenkit, hogy hasonló videókat, fényképeket, beszámolókat küldjön a Levéltár által kezelt COVID archívumba (virotékába). Így újabb 40 év múltán is bemutatható lesz: ebben a különleges helyzetben hogyan ünnepeltek, éltek a BME polgárai.

A speciális gyűjteményről további információ itt érhető el:
https://www.omikk.bme.hu/leveltar/hirek/20200618/specialis-gyujtemeny-koronavirus