Ugrás a tartalomra

Az októberi hónap dokumentumának ezúttal egy 1956-os megemlékezéssel kapcsolatos kisnyomtatványt választottunk.

 

Az idei évben eddig minden hónapban olyan dokumentumot és témát mutattunk be, amelyek az 50 éve működő levéltár feladatainak, őrzött iratainak sokszínűségét illusztrálják. Ebben a hónapban a nem egyetemi szervezeti egységek nálunk őrzött irataira hívjuk fel a figyelmet, hiszen nemcsak az egyetem hivatalos dokumentumait vesszük át illetékességből, hanem a levéltári állomány forrásértékének gazdagítása, az egyetem működésének, történetének minél szélesebb körű bemutatásához, feltárásához egyéb, az egyetemhez köthető szervezetek irataival is gyarapítjuk a gyűjteményünket. Ezek elsősorban az egyetemen vagy az egyetem mellett, annak stratégiai céljait segítő különböző alapítványok, egyesületek. Több közülük igen régi alapítású, például az 1862-ben létrehozott Műegyetemi Segélyegylet (az iratanyagát bemutató kutatási "kedvcsináló" itt olvasható), jelentőségében tekintve pedig az egyik legkiemelkedőbb az 1991-ben életre hívott Műegyetem 1956 Alapítvány.

Az 1956-os „történelmi évfolyamok” hallgatói (az alapításkor közülük többen az egyetem oktatói), vagyis az események szemtanúi, résztvevői vagy éppen elszenvedői azzal a céllal hozták létre az alapítványt, hogy ápolja a forradalom és szabadságharc emlékét, megismertesse az egyetem polgárainak a forradalomban betöltött szerepét, elősegítve rehabilitációjukat is, valamint segítse az intézményben a rendszerváltozás óta megtartott ’56-os ünnepségének megvalósulását. Működésük fontos eredménye volt az 1990-es évek első felében a vonatkozó, addig ismeretlen levéltári vagy magánkézben lévő dokumentumok felkutatása és közreadása, illetve az eseményeket megélő, alakító egykori hallgatók, oktatók emlékeinek rögzítése és megjelentetése is. Az alapítvány iratanyagában levelek, szervezési dokumentumok, az egyetemi Rehabilitációs Bizottság iratai és 1956-os visszaemlékezések egyaránt találhatók. A hónap dokumentuma ezúttal egy meghívó, amely az 1992. október 22-i ünnepségre szólt (a levéltárak állományában az iratokhoz kapcsolódva különféle kisnyomtatványok, például plakátok, meghívók, szabályzatok stb. is megtalálhatók).

1992-ben csendes ’56-os megemlékezést szervezett az egyetem, „meghitt hangulatú, gyertyafényes, minden formalitástól és tirádás politikai beszédtől mentes házi ünnepséget. Ezúttal a megemlékezés valóban ’56 szellemiségét szeretné megidézni azt a szellemet, amely társadalmi, politikai és vallási hovatartozásra tekintet nélkül közös elszánással vezette az embereket a forradalomba az ország függetlenségéért, a géppuskák és a tankok ellenében.”  (Jövő Mérnöke, 1992. október 15-i szám). Az ünnepségen, amelyre ezúttal nem szónokként, hanem vendégként hívtak meg több állami vezetőt, Sinkovits Imre szavalta el a Szózatot. A rendezvényen Beke Tibor egykori mérnökhallgató tartott személyes hangvételű visszaemlékezést, illetve 16 forradalmárnak adtak át ’56-os emlékérmet a köztársasági elnök nevében.

 

Az 1956-os egyetemi emlékezet formálásáról szóló publikáció, amely az ünnepségek kialakulását is feldolgozta, itt olvasható.

Az idei állami-egyetemi megemlékezésre a hagyományokhoz híven 2022. október 22-én 15 órakor kerül sor a Központi épület aulájában.