Ugrás a tartalomra
2018. 10. 03.

Könyvtárunk idén ismét megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a Kutatók Éjszakáján.

Ismerd meg a BME OMIKK titkait! – szólt az invitáció egy különleges sétára a tudományok szentélyébe, ahol az érdeklődőket Dr. Horváth Attila vezette végig a könyvtár és épületének fordulatokban bővelkedő történetén.

BME_OMIKK_Kutatok_Ejszakaja_2018_01.JPG

A műemlék épületet Pecz Samu, a Műegyetem nagy tudású professzora tervezte. Szakértelmét igazolja a jól átgondolt térszervezés, valamint a ma is kiválóan funkcionáló épületrészek – tudtuk meg.

BME_OMIKK_Kutatok_Ejszakaja_2018_02.JPG

Surányi András előadásán, mint mozaikdarabkákból a kép, tárult fel az elsőre egymástól elkülönülő műegyetemi épületdíszek közti kapcsolat. A Budapesti Városvédő Egyesület elnöke beszélt többek között Pallasz Athéné madaráról, a bagolyról, az aula mennyezetét díszítő főnixről, az oszlopokat körbefutó szőlőfürtökről és a huszártorony aprócska vízköpőiről.

BME_OMIKK_Kutatok_Ejszakaja_2018_03.JPG

Az est leszálltával a Nagyolvasó falán folytatódott a múltidézés: a II. világháborúban egy tüzérségi támadás során elpusztult szekkó visszavetített képét csodálhatták meg az érdeklődők.

BME_OMIKK_Kutatok_Ejszakaja_2018_04.JPG

Csak keveseknek „tűnik fel”, hogy a BME központi épületét Hauszmann Alajos kétemeletesre tervezte. A harmadik emeletet utólag építették rá – hívta fel a közönség figyelmét Dr. Armuth Miklós. A BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék egyetemi docense előadásán korabeli térképekkel és fotókkal illusztrálta a csupán 7 év alatt megépült, hivatalosan 1910-ben átadott campus izgalmas történetét (a tanítás már 1909 szeptemberében megkezdődött).

BME_OMIKK_Kutatok_Ejszakaja_2018_05.JPG

A bemutató utáni sétán a látogatók híres professzorok lábnyomát követve a Szkéné színház és a második emeleti nagyelőadó után a nagyközönség elől elzárt rektori szobába és tanácsterembe is benézhettek. A séta végén a díszterem erkélyéről megcsodálhatták Budapest éjszakai panorámáját.

BME_OMIKK_Kutatok_Ejszakaja_2018_06.JPG

Az este folyamán könyvtárunk adott otthont a BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék programjainak is. Előadásaikon az önvezető autókkal kapcsolatban felmerülő etikai kérdéseket vizsgálták a közelmúltban bekövetkezett súlyos balesetek tanulságait is figyelembe véve, majd a szocialista realizmus és szocialista modernizmus építészeti emlékei kerültek górcső alá. Az érdeklődők később megismerkedtek többek között a sikeres nyomozás egyik titkával, az elmepadlás technikájával, és végül szó esett a cselekedeteinket vezérlő kognitív mechanizmusokról is.

BME_OMIKK_Kutatok_Ejszakaja_2018_11.JPG