Ugrás a tartalomra
Utoljára frissítve: 2024. 04. 12.

A gold vagy hibrid típusú Open Access folyóiratokban történő publikálás esetén a megjelentetésért a kiadók publikációs díjat (APC = Article Processing Charge) számítanak fel. A BME a kiadókkal kötött Read & Publish megállapodásokkal le nem fedett folyóiratokra vonatkozóan 2024. áprilistól az APC kifizetésének engedélyezésére egyszerűsített ügyintézési folyamatot biztosít, amihez a BME OMIKK nyújt a szerzők számára szakmai támogatást. 

 

Adminisztrátor: Kalocsai Csilla

 | Letölthető szerzői útmutató >>

 | Adminisztrátorok számára részletes folyamatleírás >> (csak BME hálózatból elérhető)

 

Elérhetőség: konyvtar.oa@bme.hu

Konzultáció >>

 

Az APC kifizethetőségének feltétele:

 

  Ügyintézés indítása

  1.

   Az Open Access cikkmegjelentetési igényt legalább 10 munkanappal a cikk folyóiratba történő benyújtását megelőzően szükséges e-mailben jelezni  az adott (átfogó) szervezeti egységhez rendelt kari pénzügyi adminisztrátor felé - a tanszékvezető jóváhagyásával - a következők megadásával: 

  • Cikk benyújtásának tervezett ideje
  • APC összege és pénzneme
  • Kifizetés forrása (pl. pályázat neve, pénzügyi központ)
  • Folyóirat kiadója 
  • Folyóirat címe
  • Folyóirat online verzió linkje
  • Szerző e-mail címe
  2. A kari pénzügyi adminisztrátor kolléga az adatok rögzítése után elindítja a TopDesk folyamatot, a BME OMIKK megvizsgálja a folyóiratot, és engedélyezés esetén beszerzi/rögzíti az átláthatósági nyilatkozatot. Amennyiben a folyóirat a kifogásolható gyakorlatot folytató folyóiratok között szerepel, az igény elutasításra kerül, az igénylő oktató/kutató értesítést kap.
  3. Az oktató/kutató a cikk megjelentetésére vonatkozó elfogadásról/elutasításról szóló kiadói e-mailt és a kapott számlát elküldi az adott (átfogó) szervezeti egységhez rendelt kari pénzügyi adminisztrátornak. A számlán szerepeltetendő adatok meg kell feleljenek a BME vonatkozó előírásainak. 
  4. Hibrid folyóiratok esetén a folyamat az elfogadást követően is elindítható, de a korábbi indítás gyorsabb átfutást biztosít.


  OA cikk megjelentetése ügyintézési folyamat (BME) (v06 verzió, 2024-03-26)

  OA cikk megjelentetése ügyintézési folyamat (BME) (v06 verzió, 2024-03-26)

   


   

  ! Veszélyek

  Az open access megjelenésével egy időben bukkantak fel olyan folyóiratok, az ún. predátor folyóiratok, melyek kizárólag anyagi haszon érdekében, tudományos háttér nélkül működtetik folyóirataikat. Tipikusan aktívan megkeresik a folyóiratok a kutatókat, publikálási lehetőséget felajánlva számukra. Ha a kutató predátor folyóiratban jelenteti meg cikkét, megvan a veszélye annak, hogy azt később nem tudja tudományos folyóiratban újra publikálni. A predátor folyóiratokban közölt cikkek közlési díját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem semmilyen forrásból nem támogatja.

     A kiadókkal kötött konzorciumi megállapodásokról

  Az EISZ szerződés vagy a BME saját előfizetése keretében a keretszerződés által nyújtott open access publikálást a BME levelezőszerző igényelheti az adott kiadó eljárásrendje szerint, a cikk benyújtásakor vagy a cikk elfogadását követően. Az aktuális szerződésekről és a lehetőség részleteiről a könyvtár Read & Publish szerződések oldalán talál információt. A cikkek megjelentetése az adott kiadók folyóirataiban az egyes szerződésekben szereplő kvótán belül automatikus, nincs szükség külön pályázni a lehetőségre.