Ugrás a tartalomra
Utoljára frissítve: 2023. 12. 07.

 

 

A Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) a nemzeti tudományos bibliográfiai adatbázis, melynek célja a hazai tudományos kutatás hiteles nyilvántartása és bemutatása. A BME oktatók-kutatók rögzített adatainak karbantartását a tanszéki és intézményi MTMT adminisztrátorok látják el.

Kari/tanszéki MTMT-adminisztrátorok listája

BME intézményi adminisztrátorai:

 • Andódy Katalin
 • Szatmári Erika

E-mail: konyvtar.publikacio@bme.hu
Telefonszám: +36 1-463-3542
 

Aktuális információk

Tájékoztató a KSH éves adatgyűjtés keretében a "4. A kutató-fejlesztő hely eredményeinek mérésére vonatkozó egyéb adatok" táblázat kitöltéséhez az MTMT-adatok alapján.

Elkészült az MTMT 2.2.17 verziója. Az új verzió két jelentős változása az ORCID azonosító megerősítése, és az idézések és említések kezelésének megváltozása a 2.2.17 verziótól., illetve módosult a szerzői útmutató (1.2.2. verzió) is.

Felhasználói segédletek

Az MTMT használatával kapcsolatos útmutatók, segédletek.

Szerzői útmutató
Útmutató a forrás és idézőközlemények adatainak WOS adatbázisból történő exportálásához illetve azok MTMT adatbázisba történő importálásához
Útmutató a forrás és idézőközlemények SCOPUS adatbázisból történő exportálásához illetve azok MTMT adatbázisba történő importálásához
Típus, jelleg besorolás

További dokumentumok

Konzultáció

Az adatbázis felhasználókkal történő megismertetése és hatékony használata érdekében lehetőséget biztosítunk személyes konzultációra az intézmény kutatói és MTMT adminisztrátorai számára.

Időpontfoglalásra az alábbi regisztrációs felületen a Publikációmenedzsment szolgáltatáson belül az MTMT szakterület kiválasztásával van lehetőség. A konzultációkon egyénileg és csoportosan is részt vehetnek az érdeklődők, csoportos konzultáció esetén egy fő regisztrálása elegendő. A további résztvevők nevét a Megjegyzés mezőben kérjük feltüntetni.

Jelentkezés konzultációra

Helyszín: BME OMIKK Könyvtár épület, fszt. 6.
Időpont:

 • kedden 09:00-12:00
 • csütörtökön 13:00-16:00

Publikációs lista karbantartása

A pályázatokhoz, kinevezésekhez kapcsolódó listaellenőrzés, idézőfrissítés igényeiket az alábbi linken tudják elküldeni felénk.

MTMT publikációs listaellenőrzés

Az ellenőrzéshez szükséges idő tudományterülettől, tételszámtól és a felvitt tételek minőségétől függ (idézőfrissítés legalább 1 hét, nagydoktori, egyetemi tanári pályázatok legalább 1 hónap), ezért kérjük, kérésüket időben jelezzék felénk.

BME monitoring táblázat információ

 • A monitoring táblázat 5 naptári év publikációs teljesítményét mutatja a BME-hez affiliált teljes tudományos közleményeket véve figyelembe.
 • Az oszlopok a SciMago kvartiliseket használják a Scopus adatbázis alapján. A D1 publikációkat az MTMT határozza meg.
 • A "Pulikálási teljesítmény" a szerzőszámmal osztott, öt éves kumulatív teljesítmény, ami csak a Q1 kvadránsba tartozó publikációkat veszi figyelembe, a D1-es publikációkat 2-es szorzóval súlyozva.
 • Az "Idézés" lista az előző 5 év WoS/Scopus független idézőit számítja az MTMT-ben BME affiliációval szereplő publikációkra.
 • A névre kattintva részletező táblázat nyílik meg, ahol a BME-hez nem affiliált közlemények is megjelennek. Ezek alapján korrigálható a BME affiliáció, ahol szükséges ill. releváns, azaz azoknál a publikációknál, ahol a BME affiliáció helyesen fel van tüntetve a közleményen.

Dokumentum feltöltés repozitóriumba az MTMT-n keresztül

1. Az MTMT adatbázisba való belépés után azonnal láthatja a közleményei listáját, melyben keresést a Szűkítés mezőben tud indítani.
 

Az újonnan felvitt közlemények először munkapéldány státuszba kerülnek, ilyenkor még nem feltölthetők a repozitóriumba. Miután végzett egy tétel feltöltésével a közlemény státuszát nyilvánosra állítva tudja véglegesíteni és publikálni azt. Ezután már a repozitóriumba is fel tudja tölteni a közleményt.
 


 

2. A közleményt kattintással kijelölve a Műveletek menün belül válassza ki a Feltöltés repozitóriumba lehetőséget.
 


 

3. Feltöltés repozitóriumba:
 

Kötelezően kitöltendő tartalmak:

Repozitórium - válassza ki a Műegyetemi Digitális Archivumot

OA típus - válassza ki a megfelelő hozzáférést.

Lehetőségek:

 • Nyílt (Gold): Akkor válassza, ha a közlemény korlátozás nélkül elérhető az elsődleges közzétételi helyen (kiadónál).
 • Nyílt (Green): Akkor válassza, ha a közlemény preprint változata kerül repozitóriumba.
 • Korlátozott (Restricted): A repozitóriumban tárolt közlemény csak belső hálózatról érhető el.
 • Zárt (Closed): A közlemény csak a repozitórium adminja számára érhető el.
 • Embargó: A közlemény egy adott dátum után válik nyílt hozzáférésűvé, addig zártként van kezelve.

Az Open Access információkról részletesebben a Dokumentumok menüpontban az Open Access - tájékoztató, dokumentáció szerzőknek és adminisztrátoroknak című fájlban olvashat.
 


 

Jogi nyilatkozat (kivonat):

A szerző a jogi nyilatkozat elfogadásával engedélyezi, hogy a feltöltött adatokat és dokumentumokat a repozitórium tárolja, és nyilvánosan elérhetővé tegye, kijelenti, hogy az a saját szellemi tulajdona. Továbbá tudomásul veszi, hogy a feltöltött adatok és dokumentumok helyességéért, jogsértésért a repozitórium nem vállal felelőséget.

A feltöltő kijelenti, hogy jogosult a közzétételre a megjelölt repozitóriumba a megjelölt hozzáférési szinttel.

Bővebb információ a „jogi nyilatkozat” link alatt (screenshot).
 

3.1 Dokumentumok kétféleképpen tölthet fel az MTMT-n keresztül a repozitóriumba:
 

a) teljes szöveggel
A ikonra kattintva a számítógépéről közvetlenül kiválaszthatja a feltölteni kívánt PDF fájlt.

b) PDF fájlra mutató linkkel
A dokumentumra mutató linket másolja be a beviteli mezőbe. Adatok közt található DOI, WoS, Scopus linkek segítségével egyszerűen megnyithatja a dokumentum helyét és onnan kimásolhatja az URL-t.
 

4. Visszajelzés sikeres feltöltésről
 

Amennyiben sikeres a feltöltés, arról az alábbi visszajelzést kapja:


 

A dokumentum adatlapján megjelenik az MDA-ra mutató link:


 

Az MDA-ban a következőképpen jelenik meg a dokumentum: