Ugrás a tartalomra
Utoljára frissítve: 2023. 08. 10.


A  |  B |  C  |  D  |  E  |  F  |  G  |  H  |  I  |  J  |  K  |  L  |  M  |  N  |  O  |  P  |  R  |  S   |  T  |  V  |  W |  Z


A tudományos szakirodalmi adatbázisokhoz a BME részben saját előfizetés keretében, részben az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Programmal (EISZ) együttműködésben biztosít hozzáférést.

Az adatbázisok a BME belső hálózatához tartozó számítógépekről érhetők el. Az egyetem hálózatán kívüli, otthoni hozzáférésre is lehetőségük van a BME polgároknak egyetemi VPN használatával, vagy számos szolgáltató esetén eduID (Shibboleth) belépéssel.

Kérdés esetén: konyvtar@bme.hu

 

COMPASS

A BME-n elektronikus formában elérhető adatbázisok listája megtalálható az MTA Compass/BME oldalán is. Amennyiben konkrét folyóiratot cím szerint, vagy cikket DOI szerint keres, úgy az oldal központi keresője megmutatja, hogy melyik magyarországi intézménynek van hozzáférése, vagy az esetleges open access elérhetőségét.
A BME-n nem, de más intézményben elérhető mű beszerzéséhez vegye igénybe könyvtárközi kölcsönzés szolgáltatásunkat.

 

A

ACM Digital Library

Az informatikai és számítástudományi témájú teljes szövegű adatbázis az Association for Computing Machinery kiadásában megjelenő folyóiratokat, könyveket és konferenciakiadványokat, valamint a tudományterület egészét felölelő szakbibliográfiát tartalmaz.

| Belépés eduID-val

| Ingyenes Open Access publikálás a BME-s szerzőknek.

Akadémiai Kiadó Folyóiratai

Az Akadémiai Kiadó 63 nemzetközi és 18 magyar nyelvű folyóiratát tartalmazó, idegen- és magyar nyelvű, teljes szövegű adatbázis a természet- és a társadalomtudományok, valamint az orvostudományok új eredményeivel.

| Belépés eduID-val

| Ingyenes Open Access publikálás a BME-s szerzőknek az EISZ szerződés keretében.

American Chemical Society (ACS) Journals

A folyóirat-adatbázis online hozzáférést biztosít több mint 60 lektorált tudományos szakfolyóirat teljes szövegéhez az analitikai kémia, az alkalmazott kémia, a biológiai kémia, a fizikai kémia, az anyag- és mérnöki tudományok, valamint a szerves és szervetlen kémia területén.

| Ingyenes Open Access publikálás a BME-s szerzőknek az EISZ szerződés keretében.


C

Cambridge University Press Journals

A Cambridge University Press folyóiratcsomagjára nincs aktuális előfizetésünk, de az archiválási jog miatt Egyetemünkön elérhetők az adatbázis 2018 és 2020 között kiadott cikkei, illetve az Open Access tartalmak.

A Cambridge University Press Engineering & Technology csomagja a világ egyik vezető egyetemének több mint 50 mérnöki tudományokkal és technológiakutatással foglalkozó folyóiratának teljes szövegéhez biztosít hozzáférést.

| Belépés eduID-val


D

De Gruyter

A De Gruyter folyóiratcsomagjára nincs aktuális előfizetésünk, de az archiválási jog miatt Egyetemünkön elérhetők az adatbázis 2020-ban kiadott cikkei, illetve az Open Access tartalmak.
Az multidiszciplináris adatbázis több mint 350 tudományos folyóirat cikkeinek teljes szövegéhez nyújt hozzáférést angol, valamint német nyelven.


E

EmeraldInsight

Az Emerald kiadó több mint 300 folyóirata érhető el a közgazdaságtan, a menedzsment, a marketing, az oktatás és a mérnöki tudományok területén.

| Belépés eduID-val


I

IEEE Electronic Library, IEEE Xplore

Az IEEE teljes szövegű műszaki adatbázisa az IEEE mérnöki, elektronikai és számítás-technikai folyóiratainak alapgyűjteményéhez, közel 200 folyóirathoz biztosít hozzáférést az IEEE Xplore platformon keresztül. 

Folyóiratok címlistája

| Ingyenes Open Access publikálás a BME-s szerzőknek az EISZ szerződés keretében.J

Journal and Highly Cited Data (JHCD)

A Clarivate Analytics tudománymetriai adatbázisa a Journal Citation Reports (JCR) és az Essential Science Indicators (ESI) továbbfejlesztett felülete. Segítségével lekérdezhető az egyes folyóiratok impakt faktora.

Az adatbázis használatához első belépéskor egyéni regisztráció szükséges egyetemi IP tartományból, vagy egyetemi VPN-en keresztül, amellyel a későbbiekben egyetemen kívülről is használható


M

MathSciNet

Az American Mathematical Society adatbázisa összegyűjti a matematika és határtudományai területén megjelent cikkek bibliográfiai adatait és kereshetővé teszi a szakterület több mint 1800 tudományos folyóiratában megjelent 3,2 millió cikket.

MeRSZ

Az Akadémiai Kiadó Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatása egy folyamatosan gyarapodó e-könyv állomány, mely több mint 700 magyar nyelvű kézikönyvet, szakkönyvet, felsőoktatási tankönyvet tartalmaz teljes szöveggel. A felületen a kiadványok kereshető, egyénileg jegyzetelhető, hivatkozható formában szerepelnek. A MeRSZ minden eszközön és környezetben reszponzív, egységes megjelenést nyújt külön applikáció letöltése nélkül.

| Belépés eduID-val 


N

Nature Journals

A folyóiratcsomag teljes szövegű hozzáférést biztosít az élet- és természettudományok széles körét lefedő Nature folyóirathoz és a lapcsalád további tagjához.

| Ingyenes Open Access publikálás a BME-s szerzőknek az EISZ szerződés keretében.


O

Online szabványkönyvtár

A szabványkönyvtárban elérhető a magyar nemzeti szabványok (érvényes és visszavont) szövege. Mintegy 27 000 db érvényes és több, mint 23 000 visszavont szabványt tartalmaz. A szabványok kizárólag olvasásra érhetők el, le nem menthetők.

Az adatbázis a könyvtár kijelölt számítógépein használható, belépéshez kérje a könyvtáros segítségét személyesen vagy a konyvtar@bme.hu email címen.


S

SciFinder-n

A Chemical Abstract Service kémiai, vegyészeti és anyagtudományi adatbázisa, melyben a szakirodalmi áttekintés mellett szabványok, szabadalmi leírások és anyagleírások egyaránt elérhetők. A Scifinder-n tartalmazza a MethodsNow, a PatentPak és a ChemZent adatbázisokat is.

Az adatbázis használatához első belépéskor egyéni regisztráció szükséges egyetemi IP tartományból, vagy egyetemi VPN-en keresztül, amellyel a későbbiekben egyetemen kívülről is használható.

| Scifinder regisztráció lépései

ScienceDirect

Az Elsevier kiadó ScienceDirect Freedom Collection multidiszciplináris adatbázisa több, mint 2800 folyóirat aktuális és korábbi számainak teljes szövegű hozzáférését teszi elérhetővé. A tartalom elsősorban műszaki-, természet- és orvostudományi területen kiemelkedő, de a társadalomtudományok és más tudományterületek is képviselve vannak benne.

| Ingyenes Open Access publikálás a BME-s szerzőknek az EISZ szerződés keretében.

Scival

A SciVal az Elsevier tudománymetriai elemző alkalmazása, amely segítséget nyújt a kutatók, kutatócsoportok és intézmények teljesítményének elemzésében, az intézményi erősségek azonosításában, a kutatási témák feltárásában, illetve a nemzetközi együttműködések fejlesztésében.

Scopus

Az Elsevier kiadó hivatkozási adatbázisa feldolgozza minden tudományterület legfontosabb folyóiratát, könyvét és konferenciakötetét, továbbá a szerzők és kutatócsoportok, intézmények tudománymetriai értékelésekhez tartalmaz alapadatokat több, mint 37000 folyóirat és könyv metaadatai alapján.

Springer eBook

A Business and Management, Computer Science, Chemistry, Material Science, Economics and Finance, Energy,EarthSciences, Mathematics and Statistics témakörökben a Springer kiadó 2013- 2023 között, az Engineering témában 2011- 2023 között megjelent könyveihez biztosít teljeszövegű hozzáférést az adatbázis. Physics and Astronomy, Professional and Applied Computing, Humanities and Social Sciences and Law témakörökben csak a 2013-as könyvcsomag tartalma érhető el.

SpringerLink

A teljes szövegű multidiszciplináris adatbázis 10 millió tanulmányt tartalmaz a műszaki-, természet- és orvostudományi, valamint a társadalomtudományok területéről 1997-től napjainkig. A SpringerLink platformon érhetők el a kiadótól vásárolt e-könyvek is.

| Ingyenes Open Access publikálás a BME-s szerzőknek az EISZ szerződés keretében.


T

Taylor and Francis Online Library

A Taylor and Francis Science & Technology Collection folyóiratcsomagjára nincs aktuális előfizetésünk, de az archiválási jog miatt Egyetemünkön elérhetők az adatbázis 2019-ben kiadott cikkei, illetve az Open Access tartalmak.

A Taylor and Francis Science & Technology Collection folyóiratcsomagja a kiadó több mint 500 mérnöki- és természettudományokkal foglalkozó folyóiratához biztosít teljes szövegű hozzáférést.

Typotex-Interkönyv

Az adatbázisban a Typotex Kiadó több mint 600 többnyire magyar nyelvű kiadványa érhető el a felsőoktatási tankönyvek, jegyzetek és szakkönyvek a természet- és társadalomtudományok köréből.

| Belépés eduID-val 


W

Web of Science

A Clarivate Analytics hivatkozáskereső bibliográfiai adatbázisa feldolgozza valamennyi tudományterület legfontosabb folyóiratait, amelyek mindegyike impakt faktorral rendelkezik. Elsősorban szakirodalom keresésére és tudománymetriai elemzésre alkalmas, valamint segítségével megtalálhatók egyes kutatókra történő hivatkozások is.

Wiley Online Library

A Wiley kiadó multidiszciplináris adatbázisa közel 1500 tudományos folyóirat teljes szövegéhez biztosít hozzáférést elsősorban természet- és társadalomtudományok, technológia és orvostudomány területeken.

| Ingyenes Open Access publikálás a BME-s szerzőknek az EISZ szerződés keretében.