Ugrás a tartalomra
2019. 02. 25.

A BME EMBerek rendezvénysorozat következő vendége Dr. Kormos Gyula műegyetemi oktató, hangszertörténész, orgonaszakértő.

Dr. Kormos Gyula A BME Építőmérnöki Kar Út- és Vasútépítési Tanszék nyugalmazott adjunktusa 1974-ben diplomázott a Műegyetemen, majd közel két évtizedig állami vállalatoknál dolgozott. 1992-ben visszatért anyaintézményébe, ahol a BME Vasútépítési Tanszék, ma Út- és Vasútépítési Tanszék oktatója lett.

Dr. Kormos Gyula fiatal korától orgonál. Kántori oklevelét a Magyarországi Evangélikus Egyház Kántorképző Intézetben 1971-ben szerezte, majd Baróti Istvánnál, az esztergomi bazilika orgonistájánál folytatta tanulmányait Kapcsolata a „hangszerek királynőjének” nevezett orgonával az eltelt évtizedek alatt egyre szorosabbá vált. Európa számos országában járt tanulmányúton, hogy megismerje azok hangszerkultúráját és az orgonakészítő és javító műhelyeket. Neve mára, mint hangszertörténész és orgonaszakértő is ismert, bár saját kezével két orgonát is példaértékűen restaurált, amely az országban a restaurálási „Irányelvek” szerint elsőként készült.

2002-től a Magyarországi Evangélikus Egyház Műemlékorgona Felügyeletének szakértője, több tucatnyi orgonarestaurálási terv, számos szakvélemény szerzője. Az utóbbi években érdeklődése harangtörténeti kutatásokkal is bővült: e különleges területek szépségeiről és kihívásairól szól a BME EMBerek beszélgetés.

A beszélgetés moderátora: Dr. Horváth Attila

Időpont: 2019. március 5. 17:00

Helyszín: BME OMIKK

Könyvtárépület Közösségi terem (1111, Budafoki út 4-6. K. épület mgf. 51.)

További részletek az esemény Facebook oldalán.