Ugrás a tartalomra
2019. 04. 01.

Új nyomtatott műveinkből és a könyvtárunkból csak elektronikusan elérhető művekből szemezgetünk.

 

Ganz_vallalatok_vasutijarmu-gyartasa_az_1980-as_evektol_napjainkig.jpg

Gábor János [et al.]: Ganz vállalatok vasútijármű-gyártása az 1980-as évektől napjainkig

Kiadó: Indóház, 2018
Elhelyezés: MSZO KÖZL 600
Raktári szám: 425.012

Rövid ismertető: A közelmúltban ünnepeltük Ganz Ábrahám születésének 200., és az általa alapított gyár 170. évfordulóját. A könyv e gyár, a hazai ipartörténet egyik ékköve utódainak, a Ganz-MÁVAG, a Ganz-Hunslet és a Ganz Holding tagvállalatainak az 1980-as évek elejétől a napjainkig tartó vasútijármű-gyártását ismerteti.

Forrás

A_nemcselekves.png

Steven D'Souza, Diana Renner: A nemcselekvés

Kiadó: HVG Kv., 2018
Elhelyezés: MSZO SZAB 200
Raktári szám: 072.723

Rövid ismertető: Belefulladunk a feladatokba? Nem látunk kiutat a folyamatos stressz és küzdés szorításából? E két szerzőnek remek receptje van erre – a nemcselekvés.

Forrás

Lamping_Jozsef_1881-1939.jpg

H. Molnár Katalin: Lamping József, 1881-1939

Kiadó: Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár, 2018
Elhelyezés: MSZO ÉPI 404
Raktári szám: 818.648

Rövid ismertető: Kaposváron a 20. század elején indultak meg robbanásszerűen az építkezések, a szecesszió és az eklektika jegyében számos építészeti érték jött létre. A város mai arculatának kialakításában Lamping József meghatározó szerepet játszott.

Forrás
Forrás

 

Lechner_osszes.jpg

Halász Csilla: Lechner összes

Kiadó: Látóhatár, cop. 2018
Elhelyezés: MSZO ÉPI 404
Raktári szám: 916.208

Rövid ismertető: Nem volt soha egyetlen építőművésze sem Magyarországnak, akinek ilyen felmérhetetlen hatása lett volna kortársaira és az utókorra is, és nem volt még magyar építész, akinek öt művét felterjesztették a világörökségi várományosi listára. Kötetünkből az is kiderül, mit vettek át követői, tanítványai az általa teremtett új stílusból és művészi formanyelvből.

Forrás
Forrás

Dobd_ki_a_szemetest.jpg

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest!

Kiadó: Lelkesedés Tanulás Szabadság, 2018
Elhelyezés: MSZO SZAB 200
Raktári szám: 072.746

Rövid ismertető: "Egy hangsúlyozottan magyarországi viszonyokra íródott, a szerző saját tapasztalatain alapuló, hiteles zéró hulladék gyakorlati kézikönyv, amely lépésről lépésre elkíséri az olvasót a hulladékminimalizálás folyamatában. A könyv útmutatást ad bárkinek, aki változtatni szeretne az életén. Az okok különbözőek lehetnek, hiszen mi is különbözőek vagyunk: van aki a környezetet védi, van aki az egészségét, van aki a családjára és gyerekeire gondol, és olyan is van aki spórolni szeretne. Az okok  nem számítanak. Az egyetlen ami számít, hogy már a legapróbb lépéssel is komoly, kézzelfogható eredményeket érhettek el.

Forrás

Geometriai_vektorok.jpg

Weinreich, Gabriel: Geometriai vektorok

Kiadó: Typotex, cop. 2018
Elhelyezés: MSZO MAT 250
Raktári szám: 388.004

Rövid ismertető: A szerző a University of Chicago emeritus professzora. Egyetemén éveken át oktatta a Matematikai módszerek a fizikában című tárgy keretén belül a vektoranalízist, és úgy tapasztalta, hogy a diákoknak a téma mély megértéséhez hiányzik egy olyan tankönyv, amely a fontos vektoralgebrai és vektoranalízisbeli fogalmakat és alaptételeket szemléletesen, ábrák segítségével, a geometria nyelvén magyarázza el.

Forrás

Bucsu_a_Babes-Bolyaitol.JPG

Kása Zoltán: Búcsú a Babes-Bolyaitól

Kiadó: Scientia, 2018
Elhelyezés: GTO PED 300
Raktári szám: 072.722

Rövid ismertető: A kötetben foglaltak rávilágítanak a magyar nyelvű oktatás beindításáért a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen folytatott küzdelemre, amelyben a szerző dékán- és rektor-helyettesként  jelentős szerepet vállalt, folytatva elődeinek, Balázs Mártonnak és Szilágyi Pálnak ez irányú törekvéseit.

Forrás

Az_atveres_muveszete.jpg

Konnikova, Maria: Az átverés művészete

Kiadó: HVG Kv., 2018
Elhelyezés: GTO PSZI 130
Raktári szám: 072.732

Rövid ismertető: Svindlerek, szemfényvesztők, kóklerek minden bokorban teremnek, de a valódi szélhámosok más esetek: rendkívüli személyiségek, a meggyőzés művészei, a bizalom kizsákmányolói. Hogyan csinálják? Miért olyan sikeresek? És miért dőlünk be nekik újra és újra?

Forrás

Uzemtelepites.jpg

Göndöcs Balázs: Üzemtelepítés  (Az e-könyv csak a BME IP tartományából érhető el.)

Kiadó: Akadémiai K., 2018

Rövid ismertető: A jegyzet az üzemtelepítés terjedelmes témakörének kivonatos, és a jelenlegi oktatásba illeszkedő részét tartalmazza. Az első részében néhány fogalom is részletesen ismertetésre kerül: beruházások, iparjogvédelem, műszaki fejlesztés. A továbbiakban az ipar 4.0 szellemében próbálja az üzemek és munkahelyek kialakításának szempontjait és eszközrendszerét ismertetni.

Forrás

Algebrai_automataelmelet.jpg

Babcsányi István: Algebrai automataelmélet (Az e-könyv csak a BME IP tartományából érhető el.)

Kiadó: Typotex

Rövid ismertető: A jegyzet az automaták algebrai elméletének alapjait tárgyalja, rámutat a véges automaták és a formális nyelvek közötti kapcsolatokra. A munka hiánypótlónak számít, mert hasonló jellegű tankönyvet utoljára a korán elhunyt Peák István (1938-1989) publikált a hetvenes évek végén.

Forrás