Ugrás a tartalomra
2019. 06. 03.

Új nyomtatott műveinkből és a könyvtárunkból csak elektronikusan elérhető művekből szemezgetünk.

okos_varos_smart.jpg

szerk. Sallai Gyula: Az okos város (Smart City)
Kiadó: Dialog Campus, cop. 2018
Elhelyezés: MSZO ÉPI 502
Raktári szám: 387.994

Rövid ismertető: A könyv ismerteti az okos város koncepcióját, mozgatórugóit, különféle megközelítéseit, tervezési szempontjait, a megoldások közös, infokommunikációs hátterét és az internet fejlődésén alapuló perspektíváját. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttműködésének egyik eredménye.

Forrás

menedzsment_a_szurke_zonaban.jpg

Badaracco, Joseph L.: Menedzsment a szürke zónában
Kiadó: Pallas Athéné Kvk., cop. 2019
Elhelyezés: GTO GAZD 405
Raktári szám: 387.985

Rövid ismertető: Egy vezető életében is rendkívül gyakoriak a szürkezónás- problémák, amely során csapatával bár keményen dolgozott, hogy a szóban forgó problémára megtalálják a megoldást, de a vezető sem mindig tudja, mit kell tennie, hogyan kell helyesen döntenie. Mindezek ellenére döntést kell hoznia. Választania kell, elköteleződni, cselekedni, együtt kell élni a döntése következményeivel és nem utolsó sorban meg kell győznie másokat, hogy kövessék a szándékait.

Forrás

epitem_a_hazam.jpg

Bodnár György, Tóth Balázs: Építem a házam 1. köt.
Kiadó: Tét Consulting Kft., 2019
Elhelyezés: MSZO ÉPI 601
Raktári szám: 916.225/1

Rövid ismertető: Az Építem a házam könyvek az első lépést jelentik az átgondolt és sikeres építkezés felé. Azzal az alaptudással ruháznak fel, ami nélkülözhetetlen a megfelelő szakemberek megtalálásához, a megfelelő anyagok és technológiák kiválasztásához, a kivitelezési folyamat szemmel tartásához.

Forrás

agilis.jpg

szerk. Vida Krisztina: Agilis gyakorlati útmutató
Kiadó: Akadémiai K., 2018
Elhelyezés: TKO Gazdaság
Raktári szám: 387.988

Rövid ismertető: Jelen könyv a Project Management Institute (PMI) Agile Practice Guide című kötetének magyar nyelvű kiadása. Ez a hazánkban hiánypótló könyv a projektmenedzsment gyorsan fejlődő és terjedő innovatív irányzata, az agilis projektmenedzsment aktuális összefoglalását adja.

Forrás

kiben-bizzunk.jpg

Botsman, Rachel: Kiben bízzunk?
Kiadó: Cser K., 2019
Elhelyezés: GTO SZOC 300
Raktári szám: 072.788

Rövid ismertető: A szerző górcső alá veszi többek között a megosztott közösségi szolgáltatásokat, a digitális valutákat, a blokklánc-technológiát, az éppen bevezetés előtt álló kínai állampolgárértékelő-rendszert vagy a drogdílerek munkamódszereit a világháló sötét oldalán - legfőképpen pedig azt, hogy a digitális kor beköszöntével mi vár mindezek hatására az emberiségre a belátható jövőben.

Forrás

Nebbien_varosligete.jpg

Jámbor Imre: Nebbien Városligete
Kiadó: Terc, cop. 2018
Elhelyezés: MSZO ÉPI 503
Raktári szám: 916.229

Rövid ismertető: A pesti Városliget vagy ahogy egykor németül nevezték: a Stadtwäldchen a világ első közparkja, amelyet egy város a saját területén, a saját forrásaiból létesített polgárai számára szabad használatra oly módon, hogy a tervezőt nyilvános pályázat útján választotta ki. A pályázaton díjnyertes Heinrich Nebbien lényegét tekintve megvalósult alkotása pedig nemcsak azért jelentős, mert a maga nemében első a világon, hanem mert a tervei szerinti Városliget a kor népkertjeinek egyik legszebbike, de lehet, hogy a legszebb.

Forrás

gatszakadasok.jpg

Nagy László: A gátszakadások következménye
Kiadó: Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2019
Elhelyezés: MSZO ÉPŐ 509
Raktári szám: 818.551

Rövid ismertető: A szerző meghatározása szerint a gátszakadás olyan megnyílás a töltésen, ahol jelentős mennyiségű víz áramlik. Az első adatok a Duna-, illetve a Tisza-völgyből 1564-ből, valamint 1674-ből származnak. A Kárpát- medencében mintegy 11 400 km gát található, amelyek helyzete a 20. század elejére konszolidálódott. A kötet többféle árvízkárt is felvonultat, részletesen bemutatva a védekezési lehetőségeket, ezért mindenki számára ajánlott olvasmány.

Forrás

banyavarosok  .jpg

Kovács László, Görföl Jenő: A felvidéki bányavárosok középkori templomai
Kiadó: Nap K., 2018
Elhelyezés: MSZO ÉPI 604
Raktári szám: 916.230

Rövid ismertető: A Felvidék tele van csodálatos műemlékekkel, építményekkel, templomokkal. Utóbbiak egy része az Árpád-házi királyok uralkodása alatt épült, ezek múltunk olyan emlékei, amelyeket bárki felkereshet, megtekinthet. A felvidéki bányavárosokban is több olyan emlék van, amely a magyar középkorból maradt ránk.

Forrás

Intelligen_adatelemzes.jpg

szerk. Antal Péter: Intelligens adatelemzés
Kiadó: Typotex, 2015 (Az e-könyv csak a BME IP tartományából érhető el.)

Rövid ismertető: A jegyzetben az adatelemzés folyamata szerint ismertetünk intelligens megközelítéseket, amelyekben az intelligencia a felhasznált háttértudás, a számítási erőforrások vagy a modellek komplex volta miatt is jelenik meg.

Forrás

Parhuzamos.jpg

Kovács György: Párhuzamos programozási eszközök és összetett alkalmazásaik
Kiadó: Typotex, 2014 (Az e-könyv csak a BME IP tartományából érhető el)

Rövid ismertető: A jegyzet tárgya az olvasó bevezetése a C nyelvhez kapcsolódó legelterjedtebb párhuzamos programozási eszközrendszerek használatába. A jegyzet gyakorlat és technológia orientált, elsődlegesen adat -párhuzamosításra, azaz nagy mennyiségű adat párhuzamos feldolgozásának lehetőségeire koncentrálunk.

Forrás