Ugrás a tartalomra
2019. 09. 09.

A BME-s szerzőknek több kiadónál is lehetőségük van EISZ szerződés keretében ingyenes Open Access publikálásra, további kiadók pedig kedvezményes lehetőségeket kínálnak.

Prezentáció a BME-n hozzáférhető szakirodalmi forrásokról, az előfizetés nélküli alternatívákról és a díjfizetés nélküli OA lehetőségekről: https://bit.ly/bme2019-szakirodalom

A kiadókkal kötött megállapodásokról a részletes tájékoztató az egyes kiadók nevére kattintva olvasható az  EISZ  honlapján.

 

American Chemical Society

Az American Chemical Society-vel kötött Open Access megállapodás keretében a résztvevő intézményeknél affiliációval rendelkező levelező szerzők a kiadó hibrid és teljesen OA lapjaiban 2019-ben elfogadott cikkei APC költségek nélkül jelenhetnek meg nyílt hozzáférésű módon. A jogosult szerzők azonosítása az e-mail végződések és az intézményi RingGold azonosítók segítségével történik. Az Open Access támogatás feltétele, hogy a szerzők a cikkük elfogadásának időpontjában a CCC oldalán a „seekfundingfromHungarianElectronicInformation Service National Programme” lehetőséget válasszák. Az ACS oldalán hamarosan elérhető lesz egy kifejezetten a szerzőknek szóló oldal, ahol részletesen megismerhetik a rájuk vonatkozó információkat.Az intézményükhöz köthető publikációkat az EISZ Titkárság munkatársai központilag fogadhatják el a Copyright Clearence Center (CCC) által működtetett RightsLink oldalon.

Választható folyóiratok:

De Gruyter - Science, Technology and Medicine (STM) Package

A megállapodás részeként az előfizető intézmények szerzői minden további költség nélkül publikálhatnak nyílt hozzáférésű cikkeket a De Gruyter hibrid és gold Open Access folyóirataiban.

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán.

Választható folyóiratok:

 

A szerződés értelmében  a konzorciumban résztvevő intézményeknél affiliációval rendelkező szerzők nyílt hozzáférésű cikkeket tehetnek közzé minden további közvetlen költség nélkül.A szerződés a 2019. július 1-től elfogadott cikkekre érvényes.

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán.

Választható folyóiratok:

 

Royal Society of Chemistry

A szerződés értelmében a konzorciumban résztvevő intézményeknél affiliációval rendelkező szerzők nyílt hozzáférésű cikkeket tehetnek közzé a Royal Society of Chemistry hibrid folyóirataiban( előfizetéses, egyes cikkek open access jelennek meg), valamint továbbra is hozzáférhetnek a kiadó teljes folyóiratcsomagjához.

A Read & Publish modell lehetővé teszi, hogy az EISZ-intézmények szerzőinek cikkei a megjelenés pillanatától szabadon hozzáférhetők legyenek, minden további közvetlen költség nélkül.  A cikk OA megjelentetésekor meg kell adni a cikk további felhasználására vonatkozó engedélyt a „Licence to Publish” :

  • CC-BY (a Szabad licensz, a cikket felhasználó nevezze meg a forrást) vagy
  • CC-BY-NC ( Nem szabad licensz, a felhasználó nevezze meg a forrást és ne használja fel kereskedelmi tevékenységhez).

A Chemical Science, Nanoscale Advances and RSC Advances, Chemistry Education Research and Practice (CERP teljes egészében gold open access folyóiratok, így ezekben fizetni kell a cikk megjelenéséért.  (APC)

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán  

Választható folyóiratok listája

Az Open Access folyóiratokra nem vonatkozik az EISZ kedvezmény, de ott is van, amelyiknél ingyenesen lehet publikálni, az egyes folyóiratok oldalán lehet tájékozódni a feltételekről.

 

Wiley kiadó

A 2019-2021 között érvényes, hároméves szerződés keretében a Wiley folyóirataihoz való hozzáférés mellett a résztvevő intézményeknél affiliációval rendelkező szerzők minden további költség nélkül publikálhatnak „primary research” és „review” besorolású Open Access cikkeket a kiadó lapjaiban.
Az Author Services platformon a jogosult szerzők automatikusan azonosíthatók, és értesülnek a díjmentes nyílt hozzáférésű közzététel lehetőségéről.

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán

Választható folyóiratok listája

 

Springer Nature

A Springer Compact modell keretében a résztvevő intézményeknél affiliációval rendelkező levelező szerzők 2019-ben elfogadott cikkei a kiadó több mint 1850 hibrid (Open Choice) lapjában nyílt hozzáféréssel jelennek meg minden további költség nélkül. Az előfizető intézmények a publikációs díjak (APC) alól való mentesség mellett továbbra is hozzáférnek több mint 2000 Springer folyóirathoz.

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán

Választható folyóiratok listája

 

Akadémiai Kiadó

A kétéves szerződés keretében az Akadémiai Kiadó folyóirataihoz való hozzáférés mellett a résztvevő intézményeknél affiliált szerzők minden további költség nélkül publikálhatnak Open Access cikkeket a kiadó lapjaiban.

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán

Választható folyóiratok listája
 

Taylor & Francis kiadó

A megállapodás lényege, hogy azok a kutatók, akik az EISZ előfizetői körében szereplő intézményeknél affiliációval rendelkeznek, nyílt hozzáférésű, azaz open access cikkeket jelentethetnek meg a kiadói csoport folyóirataiban. A kutatók mentesülnek a közzétételi költségek (APC – article processing charges) megfizetése alól a Taylor & Francis, Taylor & Francis Open és Cogent OA folyóiratokban.

A formátumkövetelmények szerint a tudományos közleményeknek a Creative Commons CC-BY vagy CC-BY-NC-ND licenc alatt kell megjelenniük, vagyis vagy teljesen szabad elérésű kulturális műveknek számítanak a szerzők kötelező feltüntetése mellett, vagy pedig kizárólag nonprofit célok érdekében használható szabad elérésű műveknek.
Bővebb információ a   kiadó oldalán  

Választható folyóiratok listája:

  1. https://www.tandfonline.com/openaccess/openjournals
  2. https://www.tandfonline.com/openaccess/openselect
  3. https://www.tandfonline.com/openaccess/cogentoa

Még egy kurrens lehetőséget szeretnék megemlíteni az open access publikálás területén, ami nem ingyenes és nem az EISZ konzorcium keretében működik, ennek ellenére közkedvelt, már több egyetemi kutató is elhelyezte itt publikációját.

 

MDPI open access kiadó

Az MDPI célja, hogy ingyenes hozzáférést biztosítson a legújabb kutatásokhoz a folyóiratokon keresztül. Nyílt hozzáférési programjához csatlakoztunk. A csatlakozott intézmények szerzői kedvezményeket (10 %) kapnak az elfogadott cikkek APC-jéhez. A cikk megjelentetésekor a szerzőt cikk-feldolgozási költség  (APC) terheli.  Igény szerint kérhetjük ennek a számlázását, bővebben.

Választható folyóiratok listája

További fontos információk találhatók a publikáló szerzőknek.

A Scillit adatbázis segíti a keresést a tudományos OA folyóirat cikkek között, További alkalmazásokkal elérhető még kiadói rangsor és statisztika is.