Ugrás a tartalomra
2020. 01. 06.

Könyvtárunk új nyomtatott műveiből szemezgetünk.    

Bolla_Zoltan_Ujlipotvaros_epiteszete_1861-1945.jpg

Bolla Zoltán: Újlipótváros építészete, 1861-1945
Ariton Kft, 2019
Elhelyezés: MSZO ÉPI 402
Raktári szám: 916.281

Rövid ismertető: A szerző számba vette az épületeket, lefotózta, bement a lépcsőházakba, és ha értékes kincsekre talált, azokat a fotókat is betette a könyvbe. Minden épülethez külön adatlap jár, amin a ház adatai, építtetője, építésének részletei, és egyéb megjegyzések állnak, itt a különleges történelmi információk is helyet kaptak. De a könyvben találunk táblázatot arról, melyik évben hány épületet húztak fel, vagy hogy a mai Pozsonyi út egyes házszámainál milyen tulajdonosokat jegyeztek be az idők folyamán.

Forrás

Szakacs_Barnabas_Belvarosi_belso_udvarok_megujitasa.jpg

Szakács Barnabás: Belvárosi belső udvarok megújítása
Budapest Főváros Polgármesteri Hivatal, 2019
Elhelyezés: MSZO ÉPI 503
Raktári szám: 916.269

Rövid ismertető: A Zöldinfrastruktúra füzetek 5. száma a belvárosi belső udvarok megújításával kapcsolatban szeretne segítséget nyújtani. A tájépítészeti, műszaki ötletek mellett az udvarmegújítás folyamatához és a közösség bevonásához is támpontot ad. A belső udvarok fejlesztésének fontosságára több kerület is felfigyelt, pályázatokkal, szaktanácsadással segítik a megújításokat.

Forrás

Fekete_David_Egyutt_nagyok.jpg

Fekete Dávid: Együtt nagyok
Dialog Campus, 2019
Elhelyezés: MSZO TECH 100
Raktári szám: 388.284

Rövid ismertető: A monográfia az Audi Hungaria negyedszázados győri jelenlétével foglalkozik, feldolgozza a nagyvállalat helyi beágyazódásának folyamatát, a vállalat és a város több dimenzióban megvalósuló együttműködését. Emellett foglalkozik az Audi Hungaria globális járműgyártásban betöltött szerepével, továbbá érinti a járműipar legfőbb kihívásait és az azokra adott helyi válaszokat is.

Forrás

Kolb_Walker_Zoldtetok.jpg

Kolb, Walker: Zöldtetők
Cser, 2019
Elhelyezés: MSZO ÉPI 601
Raktári szám: 818.720

Rövid ismertető: A könyv megvalósult zöldtetők és zöld tetőkertek fotóin túl komplett műszaki megoldásokat mutat be a tetőszigeteléstől a színpompás növényzetig, az önfenntartó zöldtetőktől a járható tetőkertekig. Fontos fejezete a zöldtetők környezetünkre és az érintett épületeket használó emberekre gyakorolt hatása, pl. a hőingadozások kiegyenlítése, a szálló por csökkentése, a zaj- és épületvédelem.

Forrás

Uzleti_jog-gazdasági_civiljog.jpg

szerk. Bodzási Balázs, Grad-Gyenge Anikó, Pázmándi Kinga: Üzleti jog - gazdasági civiljog
Magyar Közlöny Lap- és Kvk., 2019
Elhelyezés: TKO Gazdaság
Raktári szám: 388.344

Rövid ismertető:  A közös munkában összesen tizenöt szerző vett részt, három szerkesztő közreműködésével, akik négy különböző egyetem oktatói (Budapesti Corvinus Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Neumann János Egyetem). Ilyen nagyszabású szinergia keretében üzleti jogi tankönyv, illetve szakkönyv még nem készült Magyarországon.

Forrás

Trust_your_architect.jpg

szerk. Balázs Bálint, Kiss Ágnes: Trust your architect
Kortárs Építészeti Központ Alapítvány, 2019
Elhelyezés: MSZO ÉPI 100
Raktári szám: 818.727


Rövid ismertető: A KÉK kiadásában megjelent, hirtelenkék kötet alcíme szerint „fiatal pályakezdő építészeknek" szól – ám mint ahogy a Trust your Architect tematikus spektruma is szélesedett az elmúlt évek alatt, úgy a hasoncímű könyv célközönségét sem érdemes redukálni. Már csak azért sem, mert a programsorozat beszélgetős estjei a könyv egyéves előkészítése során komoly kutatási programmá szélesedtek ki.


Forrás

Papp-VaryArpad_Orszagmarkazas.jpg

Papp-Váry Árpád: Országmárkázás
Akadémiai K., 2019
Elhelyezés: GTO GAZD 501
Raktári szám: 388.357

Rövid ismertető: A kötet friss szemlélete szerint az országimázs formálása alapvetően asszociáció- és reputációépítés. Komplex, változékony és kihívásokkal teli szakterület. Papp-Váry Árpád nemzetközileg elismert szakemberként páratlan és nélkülözhetetlen útmutatót biztosít azok számára, akik a témában bármilyen módon is érdekeltek.

Forrás

Medhat_Morsy_Doaa_Alexandria_smart_city.jpg

Medhat Morsy, Doaa: Alexandria smart city
Scholars Press, 2015
Elhelyezés: MSZO ÉPI 502
Raktári szám: 719.153

Rövid ismertető: This research agenda starts with presenting the main Smart city Infrastructure and Systems. After that the research analyzes the distinctions between initiatives aimed at the transformation of existing old cities around the world into smart ones, and initiatives looking at ways to improve design, construction and operation of new cities; which is done by examining some examples for smart new cities and old cities becoming smart; to present finally a framework for transforming Alexandria city into a Smart city.

Forrás

Kohte_Susanne_Encounters_and_positions.jpg

Kohte, Susanne: Encounters and positions
Birkhäuser, 2017
Elhelyezés: MSZO ÉPI 401
Raktári szám: 818.679

Rövid ismertető: Now as before, Japanese architecture is very popular in Europe and the western world. This publication provides an overview of its many design concepts and cross-references. Using design examples and interviews, the book presents thirteen current positions.
Six essays by European specialists on Japan provide supplementary insights into the aesthetics and space concepts of Japanese architecture, making cross-references to Japan's architectural history, and explaining current lines of development. The book thus combines a self-reflective approach with an outsider's analytical view.

Forrás

McDowell_Seth_Water_index.jpg

McDowell, Seth: Water index
University of Virginia, 2016
Elhelyezés: MSZO ÉPI 503
Raktári szám: 425.080

Rövid ismertető: Water Index is a collective vision of the future that provides solutions for every continent and spans the disciplines of urban design, landscape architecture and architecture. The book works to create an enduring manual and manifesto for water development and design in the twenty-first century and to acknowledge crisis-initiated design as an important trajectory for architectural discourse. Water Index highlights a moment when designers have linked formal concerns with social, ecological and political agendas offering solutions for expanding global problems.

Forrás