Ugrás a tartalomra
2020. 09. 08.

Könyvtárunk új szerzeményeiből szemezgetünk.

barabasi_albert_laszlo_villanasok.jpg

Barabási Albert-László: Villanások
Libri, cop. 2019
Elhelyezés: MSZO SZAB 600
Raktári szám: 388.445

Rövid ismertető: Napjaink digitális eszközei a világot hatalmas kutatólaboratóriummá változtatták. A használatuk során hagyott elektronikus nyomok - a hangüzenetektől a netes rákeresésekig - olyan gazdag adatbázis összeállítását tették lehetővé, amilyet korábban elképzelni se tudtunk volna. Követhetővé vált a mozgásunk, a döntéseink, az egész életünk. Ezeknek a nyomoknak az elemzése fontos felfedezéshez vezetett: a véletlen korántsem uralja oly mértékben az életünket, mint ahogy eddig gondoltuk.

Forrás

coombs_matthew_motorkerekparok_szerkezete_es_mukodese.jpg

Coombs, Matthew: Motorkerékpárok szerkezete és működése
Maróti, 2020
Elhelyezés: MSZO KÖZL 503
Raktári szám: 388.450

Rövid ismertető: A neves angol szerző és a közismert angol kiadó egyaránt garancia arra, hogy az Olvasó a korszerű motoros ismeretekhez a legjobb feldolgozásban juthat hozzá. A könyv fejezetei a motor, a keverékképző és kipufogórendszer, a gyújtásrendszerek, az erőátvitel, a kenési és hűtési rendszerek, a gumiabroncsok, fékek, felfüggesztés és az elektromos felszerelések témakörét taglalják.

Forrás

holtzl_tibor_kemiai_szimulaciok_az_atomoktol_a_vegyipari_reaktorokig.jpg

Höltzl Tibor: Kémiai szimulációk az atomoktól a vegyipari reaktorokig
Akadémiai K., 2019
Elhelyezés: MSZO KÉM 200
Raktári szám: 388.442

Rövid ismertető: Az olvasó a könyv végére érve képet kap a kémiai szimulációk fontosságáról és arról, hogy használatával a vegyészmérnöki munka során milyen hatalmas segítséget nyerhet. Titkon azt is reméljük, hogy talán kedvet is kap a szimulációkhoz, melyek a modern vegyészmérnöki feladatok egyre inkább nélkülözhetetlen eszközeivé válnak.

Forrás

 

sinek_simon_kezdj_a_mierttel.jpg

Sinek, Simon: Kezdj a miérttel!
HVG Kv., 2019
Elhelyezés: GTO GAZD 405
Raktári szám: 719.111

Rövid ismertető: Simon Sinek vezetés és marketing-tanácsadó a világformáló vezetők gondolkodását, cselekedeteit és kommunikációját tanulmányozva felismerte, hogy azért tudták inspirálni a környezetüket és értek el nagy dolgokat, mert ösztönösen a miérttel kezdtek. A nagy vezetők ugyanis nemcsak motiválnak, hanem inspirálnak, cselekvésre buzdítanak. Aki inspirálni képes, az célt ad az embereknek, vagy az összetartozás érzését nyújtja.

Forrás

 

ijjas_istvan_integralt_vizgazdalkodas.jpg

Ijjas István: Integrált vízgazdálkodás
Typotex, cop. 2019
Elhelyezés: MSZO ÉPŐ 612
Raktári szám: 388.397   

Rövid ismertető: Ijjas István, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professor emeritusa, kivételes alakítója a jelennek és a jövőnek. Pályája nagy részét az egyetemen töltötte, vízmérnök-generációk szakmai tudását és szemléletét formálta. A kötetet a most végző ?atal szakembereknek, volt tanítványainak és munkatársainak, valamint a víztudományok szakértőinek és szakpolitikusainak ajánljuk.

Forrás

 

denes_eszter_devenyi_sandor_epiteszete.jpg

Dénes Eszter: Dévényi Sándor építészete
Magyar Művészeti Akadémia, 2019
Elhelyezés: MSZO ÉPI 404
Raktári szám: 818.744

Rövid ismertető: Dénes Eszter szerkesztői koncepciójában figyelembe kellett vennie, hogy az adott terjedelemhez képest nagyon nagy életművet kellett feldolgoznia. Közel 800 jegyzett munkáról van szó, és akárcsak egy évvel ezelőtt az életműkiállításon, ismét Dévényi Sándor négy fő műve – a kékesdi Szent Mihály-templom, a Szent Gellért téri Forrásház Budapesten, a Barcs-Drávaszentesi nemzeti park látogatóközpontja, és a pécsi János utcai társasház – kapta a legtöbb figyelmet, hiszen ezekben a munkákban már egy kiérlelt építészeti ars poeticát lehet megfigyelni.

Forrás

 

szentmartoni_livia_krizsan_andras_gonda.jpg

Szentmártoni Lívia, Krizsán András: Gonda
Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, 2020
Elhelyezés: MSZO ÉPI 404
Raktári szám: 818.754

Rövid ismertető: Megjelent egy gyönyörű, színes album egy magyar építész életéről és épületeiről. Benne elegáns bankszékházak, hatalmas áruházak és nagyvárosi mozik fotói. Láttunk már ehhez hasonló kiadványokat, ez mégis teljesen egyedülálló. Erről az építészről ugyanis nem hogy könyv nem jelent meg eddig, de két évvel ezelőtt szinte még a nevét sem ismerte senki Magyarországon.

Forrás

 

vasarhelyi_arpad_logisztika_tegnap_ma_holnap.jpg

Vásárhelyi Árpád: Logisztika tegnap, ma, holnap
L'Harmattan, cop. 2020
Elhelyezés: MSZO KÖZL 100
Raktári szám:  388.431    

Rövid ismertető: Vásárhelyi Árpád a Schenker ügyvezető igazgatójaként „robbant be” a hazai szakmai elitbe, így magától értetődően schenkeres példákra hivatkozik írásaiban. Tanulmányait már olvashattuk itt-ott, hiszen publikálta őket egyesével folyóiratokban, szakmai antológiában; már akkor is dicsértük stílusát, tartalmát, de így, a kötetben együtt még erősebb a hatásuk. Ezért mindenképpen dicséret illeti a szerzőt, aki pályafutását – a bécsi kitérő után – ismét Magyarországon folytatja: január óta ő az Invictus Holding Kft. ügyvezető igazgatója.

Forrás

guta_gabor_szoftverfejlesztes_okosan_pythonnal.jpg

 

Guta Gábor: Szoftverfejlesztés okosan Pythonnal
Panem, 2020
Elhelyezés: MSZO INF 200
Raktári szám: 388.441    

Rövid ismertető: A könyv új megközelítésben tárgyalja a programozási nyelvet: hat, mindenki számára ismerős koncepció mentén mutatja be. A könyv szemlélete hasznos azoknak a fejlesztőknek, akik szeretnének gyorsan, professzionális Python-tudásra szert tenni, míg az első saját program megírásán gondolkodó kezdők ismerős koncepció mentén tudják elsajátítani a nyelvet.A könyv gyakorlatias megközelítése, rengeteg példával segíti a hatékony, gyors tanulást.

Forrás

mosoczi_andras_a_gondolkodas_forradalma.jpg

Mosóczi András A gondolkodás forradalma
Typotex, cop. 2020
Elhelyezés: MSZO SZAB 600
Raktári szám: 073.029     

Rövid ismertető: A könnyed, világos stílusban megírt könyv érdekes paradoxonokon, fontos tudományos felfedezéseken és izgalmas problémákon keresztül világítja meg: az emberiség története szétválaszthatatlanul összefonódik a matematikával.

Forrás