Ugrás a tartalomra
2020. 11. 05.

Könyvtárunk új szerzeményeiből szemezgetünk.

szentély.jpg

Katona Vilmos: "Az Úr bevonul szentélyébe"
Szent István Társulat, 2020
Elhelyezés: MSZO ÉPI 604
Raktári szám: 818.778

Rövid ismertető: Katona Vilmos építész, szakíró a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán 2014-ben védte meg kortárs liturgikus építészet témában írt doktori disszertációját. Az értekezésen alapuló kötet interdiszciplináris megközelítéssel egyesíti az építészet történetének és elméletének, valamint a vallástudománynak eredményeit: a liturgikus térhasználat elemzésére kerül sor a műben.

Forrás

rubik.jpg

Rubik Ernő: A mi kockánk
Libri, 2020
Elhelyezés: MSZO SZAB 600
Raktári szám: 073.100

Rövid ismertető: A 76 éves Rubik Ernő a MOME egyetemi tanára, az Európai Tudományos Akadémia tagja. Nevéhez a Rubik-kocka mellett több logikai játék megalkotása, így a bűvös kígyó, a bűvös négyzetek, a sudokube, a Rubik-óra és a Rubik-gömb fűződik. Az elmúlt csaknem fél évszázadban világszerte több mint 350 millió példányban elkelt Rubik-kocka történetét, az alkotó ehhez kapcsolódó gondolatait rögzíti a kötet.

Forrás

ne hidd.jpg

Yates, Kit: Ne hidd el az igazságot!
Athenaeum, 2020
Elhelyezés: MSZO SZAB 600
Raktári szám: 073.103

Rövid ismertető: Kit Yates neves matematikus és biológus - egyike a biomatematika nevű tudományág azon kevés számú kutatójának, aki sikeresen képes népszerűsíteni szakterületét. Gondolkodásra serkentő könyvében Yates sorsfordító események igaz történetét meséli el, amelyekben a matematika helyes vagy helytelen alkalmazása kulcsszerepet játszott.

Forrás

lean.jpg

Dévai Zoltán [et.al.]: Lean szolgáltatásfejlesztés
Kaizen Pro, 2020
Elhelyezés: GTO GAZD 405
Raktári szám: 388.504/1

Rövid ismertető: Szakkönyvünk nem mutatja be teljes körűen, minden részletre kiterjedően a szolgáltató vállalatok működésének fejlesztését, de minden benne van, amely tudásra szerintünk a szolgáltatások, illetve szolgáltató folyamatok megtervezéséhez, fejlesztéséhez és hatékony, eredményes működtetéséhez szükséges.

Forrás

iskola proba.png

Somogyi Krisztina: Iskola mozgásban
BME Építőművészeti Doktori Iskola, 2020
Elhelyezés: MSZO ÉPI 605
Raktári szám: 719.230

Rövid ismertető: Az iskoláról való kortárs gondolkodás aktualitását az adja, hogy az elmúlt évtizedben jelentős változás érzékelhető a fiatal generáció viselkedésmódjában és a tudásmegszerzéssel kapcsolatos stratégiájában. Ezzel összefüggésben a világon számos helyen újraindult a gondolkodás azokról a pedagógiai módszerekről, amelyek hatékonyan és érzékenyen reagálnak a megváltozott helyzetre.

Forrás

valos.jpg

Schühly, Andreas: Valós idejű stratégia
Pallas Athéné Kvk., 2020
Elhelyezés: GTO GAZD 405
Raktári szám: 388.495

Rövid ismertető: Hosszú távú tervezés és stratégiaalkotás az utóbbi évtizedek egyik legnehezebb szakaszában? Jóllehet teljesen más gondolkodás és eszközök által, de igenis lehetséges! – állítják korunk egyik legnevesebb tanácsadó vállalatának stratégiai szakértői: Andreas Schühly, Frank Becker és Florian Klein.

Forrás

Párizsi térportrék.jpg

Batár Attila: Párizsi térportrék
Fuga-Terc, 2020
Elhelyezés: MSZO ÉPI 401
Raktári szám: 719.226

Rövid ismertető: Térportrék. Találó cím. Az absztrakt térnek nincs arca, legfeljebb „számossága”, ahogyan Hamvas Béla mondja. Itt viszont városi terekről van szó, amelyekhez nagyon is hozzátartozik egyéniségük, hangulatuk. Párizs félezer tere közül Batár Attila tizenkilencet választott ki bemutatásra. Választása bevallottan személyes.

Forrás

Lean Sensei.jpg

Ballé, Michael: Lean Sensei
Lean Enterprise Institute Hungary, 2020
Elhelyezés: GTO GAZD 405
Raktári szám: 719.246

Rövid ismertető: E könyv szerzőcsapata kiváló francia, amerikai, norvég és brit lean úttörőkből áll, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek, és a senseiek útját járják. Van köztük lean szerző, aki már a kezdetektől részt vesz a mozgalomban, egy gyorsan növekvő digitális vállalat vezérigazgatója, egy nagy, állami tulajdonban levő vállalat folyamatgazdája, az agilis közösség egyik vezetője, egy lean író és tanácsadó, illetve egy gyakorló lean szakember és tudományos kutató.

Forrás

bereményi.jpg

Bereményi Géza: Magyar Copperfield
Magvető, 2020
Elhelyezés: MSZO SZAB 900
Raktári szám: 029.330

Rövid ismertető: Bereményi Géza régóta várt önéletrajzi regénye elsősorban a gyermek- és ifjúkorral foglalkozik. Ismerős lehet nekünk ez a világ csodálatos filmjéből, az Eldorádóból, és Cseh Tamásnak írt dalaiból is. Ez a memoár a magyar történelem krónikája emberközelből, emellett egy érzékeny művész vallomása.

Forrás