Ugrás a tartalomra
2022. 01. 19.

Bemutatjuk legfrissebb könyvszerzeményeinket! 

Az utóbbi 2-3 hónapban az alábbi építészeti témájú könyvekkel gyarapodott könyvtárunk
gyűjteménye! A magyar szerzők által jegyzett kötetek bepillantást engednek többek között Pécs és
Budapest varázslatos építészeti tereibe, megismerhetjük régi idők mára eltűnt épületeit vagy
bebarangolhatjuk napjaink Budapestjének titkos udvarait!

Emellett olvashatunk a magyar építészettörténet méltatlanul elfeledett alakjairól is. Ha kedvet kapnak, ne habozzanak: kölcsönzésre és olvasásra fel!

Istvánfi Gyula: Az építészet mellékvágányai
Magyar Művészeti Akadémia, 2021 
Elhelyezés: MSZO ÉPI 405 
Raktári szám: 916.389 

Rövid ismertető: Istvánfi Gyula építészhallgatók generációit oktatta a magyar népi építészet és az ókori építészettörténet tudományára, tankönyvei hiánypótló, máig elévülhetetlen alapművek. A szakma doyenje ebben a könyvében bepillantást ad a diplomáig vezető évekbe és egyúttal a tanszék hősi történetébe, mindeközben felfedi a mindent megalapozó építészettörténet oktatás titkait, a szakma szépségeit és nehézségeit. Bevezeti az olvasót a manapság kétértelmű, mégis nélkülözhetetlen rekonstrukció fogalmába, majd a rekonstuktőr szerepébe bújik, és a legalapvetőbb összefüggések feltárása mellett saját akvarelljein teszi újra átélhetővé rég letűnt korok meghatározó építészeti emlékei. 

Forrás

Sebestyén László: Titkos udvarok 
Városháza, 2018 
Elhelyezés: MSZO ÉPI 601 
Raktári szám: 916.407

Rövid ismertető: Ki ne szeretne belesni egy-egy patinás bérház vagy belvárosi palota udvarára, ha nyitva marad az utcai ajtó? Eldugott udvarok rejtett világa tárul elénk ilyenkor egy pillanatra, ami sokkal többet elárul a házban élőkről és magáról az épületről is, mint az utcai homlokzat. A gyerekkori csavargások élményei is visszaköszönnek, a felfedezés és a rácsodálkozás öröme, hogy nap mint nap elmegyünk egy rejtett mikrokozmosz mellett, aminek a létezését még csak nem is feltételeztük. Egész iparág kezd épülni erre a turizmuson belül a világvárosokban és Budapesten is: megmutatni a turistáknak a titkos szegleteket, amiket a helybeliek közül is csak a beavatottak ismernek. 

Forrás:

Kovács Máté Gergő szerk.: Konstantinápoly Budapesten 
Terc, 2021 
Elhelyezés: MSZO ÉPI 403 
Raktári szám: 916.406 

Rövid ismertető: Ez a könyv visszarepíti az olvasót a 19. század végi Budapestre, abba a korba, amikor az osztrák–magyar kiegyezést követően a Pest, Buda és Óbuda egyesüléséből frissen született metropolisz rohamos fejlődésnek indult. Az ország 1896-ban nagyszabású kiállítással ünnepelte ezeréves történelmi múltját és a korszakban bekövetkezett ütemes fejlődését. A Gerster Károly által tervezett Konstantinápoly Budapesten épületegyüttes egyedülálló, híres-hírhedt színfoltja volt a korabeli városi életnek. Könyvünk célja az épületegyüttes ismeretlen iratanyagának és terveinek azonosítása, az épületek bemutatása eredeti rajzaik alapján, valamint a századforduló Budapestjének építészeti kontextusában való elhelyezése, a „mesés Kelet” felé vágyódás megértése.

Forrás

Fabó Beáta: Budapest katolikus templomépítészete a két világháború között 
Budapest Főváros Levéltára, 2021 
Elhelyezés: MSZO ÉPI 604
Raktári szám: 818.682 

Rövid ismertető: Fabó Beáta kiemelten foglalkozik a születendő templomok tervezési hátterével, az épületek elhelyezésével, városképben elfoglalt szerepével, a tervező megválasztásával, a stílus és anyag választásának okaival, az elhúzódó döntések hátterével. A szerző egyik fő célja volt, hogy a nagyszámú terv-és képanyag egyesítve, egy helyen megtalálható legyen. A kitűzött célt sikerült elérni: a tartalmában és kivitelezésében is impozáns kötet átfogó képet ad a két világháború közötti katolikus templomépítészetről, alapmunkának fog számítani a korszak egyházi építészetének kutatásához. 

Forrás

Szűcs Julianna P.: Pécs építészete 
Balassi K., 2020 
Elhelyezés: MSZO ÉPI 402 
Raktári szám: 818.686 

Rövid ismertető: A Balassi Kiadó által jegyzett könyv a PTE Műszaki és Informatikai Kar 2019-es jubileumi programsorozatának keretében megrendezett, P. Szűcs Julianna művészettörténész által szervezett konferencia előadásait foglalja magában magyar és angol nyelven. Egyedisége, hogy egy város mintegy 100 évének építészeti vonatkozásait, ikonikus épületeit jeleníti meg a változó időben, tíz szakmai szerző tollából. Ám a könyv korántsem csak az építész szakmának szól, sokkal inkább a pécsi és magyar lokálpatriótáknak, valamint az építészetet szerető közönségnek. 

Forrás

Szövényi Anna: Budapesti terek
Terc, 2021 
Elhelyezés: MSZO ÉPI 502 
Raktári szám: 916.368 

Rövid ismertető: A könyv 54 budapesti teret dolgoz fel, a városépítész szemével tárja őket az olvasó elé. Rengeteg fotó, történeti térkép, elemző rajz és tervrajz segítségével mutatja be, milyenek is tereink – térszöveteink mai állapotukban. Lehet használni tankönyvként, mintakönyvként, de lehet hasznos olvasmánya a városépítészet iránt érdeklődőknek is. 

Forrás

Branczik Márta: Brutalizmus
Kedves L. Könyvműhelye, 2020 
Elhelyezés: Raktár 
Raktári szám: 501.996 

Rövid ismertető: Branczik Márta művészettörténész a Kiscelli Múzeum Virtuális leletmentés projektjének ötletgazája – ennek keretében több, mára sajnálatos módon elpusztított épületet (Teherelosztó, Kossuth téri Magyar Kereskedelmi Kamara Székháza) örökítettek meg gazdag külső és belső fotódokumentációs anyaggal az utókor számára. A komoly szakmai kutatásokra és tudásra alapozott kötet látványos, az érdeklődők számára is fogyasztható formában kalauzol el az építészettörténet egy sokáig mellőzött, ám annál izgalmasabb területére, ráadásul a magyar mellett angol nyelven is elérhető. 

Forrás

Baldavári Eszter: Kőrössy Albert Kálmán 
Holnap K., 2021 
Elhelyezés: MSZO ÉPI 404 
Raktári szám: 818.689 

Rövid ismertető: Kőrössy Albert Kálmán a magyar építészettörténet méltatlanul elfeledett alakja, aki nem csupán Lechner Ödön magyaros formanyelvének követője volt. Habár neve a nagyközönség számára rejtve maradt az elmúlt évtizedekben, munkái sokaknak ismerősek lehetnek, ha a Váci utcai Philanthia virágüzlet kirakatára, a temesvári belvárost a gyárvárossal összekötő hídra, a Nádor utcai OTP székházra vagy az egykori Tisztviselőtelepi Gimnáziumra gondolnak. A gimnázium épületében működött később a Néprajzi Múzeum, ma pedig az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum otthonaként szolgál. 

Forrás