Ugrás a tartalomra
2022. 08. 24.

Könyvajánlónkban bemutatjuk legújabb,  vegyes témájú könyveinket.

 

Jónsdottir, Nina Björk: Hogyan éljünk izlandiul?
Scolar Kiadó, cop. 2022

Elhelyezés: GTO KULT 500
Megnézem a katalógusban >>

Rövid ismertető: A tűz és jég országaként is emlegetett Izland az ellentétek földje: hatalmas gleccserek és aktív vulkánok, éjféli napsütés nyáron és a legrövidebb nappal télen, ősi nyelv és a legmodernebb technikai újdonságok. Ennek az országnak gazdag és változatos kultúrája ugyanolyan egyedülálló, mint lenyűgöző tájai.
A Hogyan éljünk izlandiul bennfentes és tökéletes útmutató ehhez az északi nemzethez. Lehet, hogy ettél már skyrt reggelire, és hallgattad már Björk zenéjét, de mennyit tudsz az igazi Izlandról, azokról a helyekről, amelyek páratlanul egyedivé teszik ezt a szigetet? A két barátnő, Nína Björk Jónsdóttir és Edda Magnus összegyűjtötték az izlandi zene és irodalom, a kulturális attitűdök, az étkezési hagyományok és ünnepek legérdekesebb tudnivalóit, így a világ többi része is megismerheti és hasznosíthatja a régi skandináv bölcsesség és a liberális modern hozzáállás különleges keverékének minden értékét.
Ez a gyönyörű és inspiráló könyv betekintést enged a progresszív és békés izlandi nemzet életébe, amelynek középpontjában a szabadság, a közösség és az egyenlőség áll, és feltárja, miért számít továbbra is Izland a világ egyik legboldogabb országának.

Forrás

 

Kac, Mark: A véletlen rejtélyei : Önéletrajz
Typotex, cop. 2022

Elhelyezés: MSZO MAT 180
Megnézem a katalógusban >>

Rövid ismertető: Mark Kac, a modern matematikai (elsősorban valószínűségszámítási) gondolkodás egyik legeredetibb úttörője, 1914-ben született Nyugat-Ukrajnában. A Lembergi Egyetemen tanult, Stefan Banach és Hugo Steinhaus, a lwówi matematikai iskola világhírű alapítói voltak a tanárai. 1940-ben jelent meg az Erdős Pállal közösen írt alapvető cikke, amely a számelmélet új ágát teremtette meg. Érdeklődése nem korlátozódott a matematikára, talán leghíresebb eredménye a fizikában központi szerepet játszó Feynman-integrállal kapcsolatos Feynman–Kac-formula. Nála a matematika nem a laboratóriumi tisztaság ideálja volt, hanem a természet rejtélyei megismerésének létfontosságú eszköze. Könyve nem egyszerűen egy zseniális matematikus önéletrajza, hanem egy közép-európai kultúrában mély gyökerekkel rendelkező lengyel zsidó tudós biztos ízléssel és finom humorral megírt vallomása is. Élettörténete jól példázza mindazoknak a háború előtti Európából emigrációba kényszerített értelmiségieknek a viszontagságait, akik reményt és alternatívát kerestek az Újvilágban.

Forrás

 

Rigby, Darrell: Csináljuk jól az agilitást! Transzformáció káosz nélkül
HVG Kv, 2022

Elhelyezés: GTO GAZD 405
Megnézem a katalógusban >>

Rövid ismertető: A túlélés kulcsa az agilitás – de csak akkor, ha helyesen alkalmazzuk.
Mára szinte minden vállalat felismerte, hogy az állandóan változó,váratlan időpontokban újítást kívánó üzleti környezetben nem boldogulunk a hagyományos vezetési módszerekkel. Folyamatos innovációra, rugalmasságra és alkalmazkodásra van szükség, ezért fordulnak sokan az agilis módszertan felé. Ám önmagában ez kevés. A sikeres transzformációhoz az agilis szemléletmódot is magunkévá kell tennünk, ha nem akarjuk, hogy kudarc és zűrzavar legyen a vége.
Darrell Rigby, Sarah Elk és Steve Berez innovatív vállalatok elismert tanácsadójaként hiánypótló, gyakorlatias könyvükben tanulságos, valódi agilis átállásokat bemutató esettanulmányokkal rombolják le az agilitással kapcsolatos hamis mítoszokat. Rávilágítanak, hogy a káosz elkerülésének kulcsa az egyensúly kialakítása: egy elkötelezett, agilis vezetői csapatra van szükség, amelyben a bürokraták és az innovációért felelős vezetők együttműködnek. Megtudhatjuk azt is, milyen buktatókat kell elkerülnünk, és hogy miként skálázható az agilitás. Végül megismerhetjük az igazi agilis vállalattá alakulás folyamatának állomásait. Ha jól csináljuk, akkor élvezni is fogjuk – és egy olyan innovatív szervezetben találjuk magunkat, ahol a tehetséges munkatársak örömmel dolgoznak, a hatékonyság és megbízhatóság fenntartása mellett pedig az ügyfélközpontúság és a tanulás a fejlődés motorja.

Forrás

 

Doudna, Jennifer A. : Meghekkelt teremtés: Hogyan irányíthatjuk a génszerkesztéssel az evolúciót?
HVG Kv., 2021

Elhelyezés: MSZO BIO 300
Megnézem a katalógusban >>

Rövid ismertető: 2020-ban Jennifer A. Doudna és Emmanuelle Charpentier közösen kémiai Nobel-díjat kapott a CRISPR/Cas-9 technológia megalkotásáért. Korszakalkotó génszerkesztő eljárásuk révén a DNS felépítése megváltoztathatóvá vált a sejteken belül. Fantasztikus lehetőség ez az emberiség számára a humángenetikától kezdve a mezőgazdaságon és a környezetvédelmen át az egészségügy számos területéig: gyógyíthatóvá válik számos genetikai betegség és rákfajta, ahogyan leküzdhető lesz az éhínség is. A technológia alkalmazása ugyanakkor számos veszélyt is magában rejt, avatatlan kezekben akár biológiai fegyver is válhat belőle, és megannyi bioetikai kérdést is felvet a dizájnerbébiktől kezdve a genetikailag módosított szuperemberekig.
A 21. század legjelentősebb tudományos áttörése az egyik felfedezőjét, a biokémikus Jennifer A. Doudnát arra késztette, hogy tudósként átgondolja saját szerepét és a felfedezésével együtt járó következményeket. Könyvében lépésről lépésre elmagyarázza, hogyan ért el haladást a kutatásaiban és miként működik a technológia, amelynek etikai vonatkozásaira, valamint a szabályozás kérdéseire is kitér. A génszerkesztésben rejlő lehetőségekről olvasva egyértelművé válik: ez a tudományos felfedezése örökre megváltoztatja a nézeteinket a teremtésről és az evolúcióról.

Forrás

 

Gyarmathy Éva : Tehetségfejlesztés : Lehetőségek kezdőknek és haladóknak
Tea Kiadó, 2021

Elhelyezés: GTO PSZI 110
Megnézem a katalógusban >>

Rövid ismertető: Gyarmathy Éva közvetlen hangvételű, szellemes stílusban megírt ismeretterjesztő könyvében a tehetség jelenségeinek széles spektrumát mutatja be. Közérthetően tálalja a tehetség fogalmának és természetének friss, agybiológiai, társadalomtudományi és pszichológiai kutatási eredményeit, melyből azt a tanulságot vonja le, hogy a tehetségekhez való viszonyulásunk – a hétköznapokban és a tehetségfejlesztéssel foglalkozó pedagógiában is – igen nagy részben téves, és mind a tehetség azonosítását, mind útjának egyengetését más alapokra kell helyeznünk. Ehhez az új módszerhez közvetlen segítségeket – kérdőíveket, tevékenységmátrixokat – is kínál. E lehengerlő, humoros könyv a szerző sok izgalmas személyes tapasztalatán alapuló történettel és régmúlt idők nagy tehetségeinek életéből vett anekdotákkal színesíti a tehetségről szóló evolúciós-pszichológiai értekezéseket és a szülők, pedagógusok, pszichológusok stb. szemléletformálását. Átfogó, hiánypótló munka, melytől jelentős társadalmi hasznosulást remélünk.  

Forrás

 

Hargittai István: Londoni séták a tudomány körül 
Akadémiai Kiadó, cop. 2021

Elhelyezés: GTO KULT 100
Megnézem a katalógusban >>

Rövid ismertető:
Az eredeti angol nyelvű kiadás előszavából: 

„Londonban nőttem fel, és életem több periódusában dolgoztam Londonban. Ma is ebben a városban élek. Az évek során mindig úgy róttam London utcáit, hogy mindenütt a tudomány megjelenését fürkésztem. Jól ismerem Londont és a londoni tudományt, és meglepett, hogy mennyi újat tanultam ebből a könyvből, hogy mi mindent elém tárt, amiről korábban nem tudtam. Még mindig sok a felfedeznivaló számomra és az olvasó számára is. Ez a könyv útmutató eddig nem ismert helyekhez, emlékművekhez és tudósokhoz, és segít a felfedezésben. 
A könyv átfogó, felkészült és tájékozott, élvezet olvasni és útikönyvként használni mindazok számára, akik érdeklődnek London és a tudomány iránt.” 

Paul Nurse élettani vagy orvostudományi Nobel-díjas (2001), a Francis Crick Intézet (London) igazgatója, a Royal Society korábbi elnöke   

Forrás

 

Mindent a technológiáról: Izgalmasan és látványosan
Bookline Könyvek, cop. 2021

Elhelyezés: MSZO SZAB 910
Megnézem a katalógusban >>

Rövid ismertető:

MINDEN IDŐK LEGLÁTVÁNYOSABB KÉZIKÖNYVE A TECHNOLÓGIÁRÓL. 

Gondoltál már arra, honnan tudja az okostelefonod, merre van felfele? Hogy az önvezető autók miért nem karamboloznak? És arra, hogy hogyan működik a virtuális valóság? 

Bámulatos felfedezések és innovációk korát éljük, és bár a technológia napról napra egyre nagyobb hatással van az életünkre, működését mégsem értjük mindannyian. Az érdekes információkkal teletűzdelt ábrákon keresztül feltárul előttünk a gépek, eszközök, szerkezetek belső működése, hogy végre mindent megtudjunk a technológiáról.   

Forrás

 

Smil, Vaclav : A számok nem hazudnak: 71 dolog, amit a világról tudni érdemes
Park Kiadó, 2021

Elhelyezés: MSZO KÖRNY 100
Megnézem a katalógusban >>

Rövid ismertető: Bill Gates kedvenc írója, Vaclav Smil, a cseh-kanadai környezettudós és közgadász több mint negyven, energiával, környezeti és populációs változásokkal, élelmiszergyártással és táplálkozással, technikai innovációkkal, kockázatkezeléssel, közélettel és politikával foglalkozó könyv szerzője. 

A repülés veszélyes? Milyen nehéz a világ összes szarvasmarhája? Mi teszi boldoggá az embereket? 

Magyarul elsőként megjelenő könyvében provokatív kérdések, lenyűgöző és szokatlan példák segítségével magyarázza el többek közt azt, hogy hány ember munkájára volt szükség a nagy piramisok felépítéséhez; hogy a védőoltások nemcsak életet mentenek, hanem kiváló befektetések is; és hogy az elektromos autók miért nem olyan nagyszerűek (egyelőre). 
A számok nem hazudnak tényfeltáró kalandra hív, melynek során legyőzhetjük előítéleteinket, berögzült meggyőződéseinket és szellemi lustaságunkat. Arra ösztönzi olvasóit, hogy maguk is ellenőrizzék, igaz-e mindaz, amit annak gondoltak, és hogy értő, tudatos olvasói legyenek információgazdag világunknak. 
A sokak által modern polihisztornak tartott közgazdászprofesszor emellett bebizonyítja, hogy kellő elszánással és kalandvággyal túlléphetünk a szűk, szakmai szempontokon anélkül, hogy lemondanánk a tudományos igényességről.  

Forrás

 

Horváth Dezső: Bevezetés az elemi részek fizikájába – második, javított és bővített kiadás
Typotex, cop. 2021

Elhelyezés: TKO Fizika
Megnézem a katalógusban >>

Rövid ismertető: Tankönyvünkben összegezzük a részecskefizika jelenlegi állását bevezető szinten, fizikushallgatók számára. Az első három részt érdeklődő BSc-, de elsősorban MSc-hallgatóknak szánjuk, a negyedik rész pedig részecskefizikára szakosodó, haladó MSc- és kezdő PhD-hallgatóknak szól, megkísérelve a bevezetést a meglehetősen bonyolult matematikai formalizmusba. A kétlépcsős megközelítésben ugyanazoknak a jelenségeknek egyre mélyebb megértését kínáljuk. Felépítjük a részecskefizika jelenleg elfogadott és igazolt elméletét, a standard modellt, áttekintve annak kísérleti bizonyítékait és a hozzá vezető elméleti és kísérleti módszereket. A legegyszerűbb korszerű mérések példáján megmutatjuk, hogyan lehet alapelvekből elméleti becsléseket kapni mérhető mennyiségekre, mekkora azok bizonytalansága, és hogyan lehet a becslések pontosságát szisztematikusan javítani. Célunk az, hogy átfogó és felfogható képet nyújtsunk a témáról olyan szinten, amelyet heti tíz órában két félév alatt el lehet sajátítani.  

Forrás

 

Kenyeres András: Figyelemkontroll: hogyan fókuszáljun arra, ami nekünk fontos?
HVG Könyvek, 2021

Elhelyezés: GTO PSZI 120
Megnézem a katalógusban >>

Rövid ismertető: Mennyiben tükrözi egy napunk azt, ahogy éppen élni szeretnénk? Mennyire tudunk a hétköznapjainkban önazonosak lenni?
Tényleg szánunk-e elég figyelmet azokra, akiket és amiket szeretünk, fontosnak tartunk?
Sokan érezzük úgy, hogy az életünk kötött pályán halad, és a mindennapi mókuskerékből nincs kiszállás. Kenyeres András mentáltréner-tanácsadó, a Győztes gondolkodás szerzője azt javasolja: szánjunk időt arra, hogy egy pillanatra elgondolkodjunk az életünkön, és figyelmünket azokra a dolgokra irányítsuk, amelyek lényegesek, fontosak számunkra.
Világos struktúrákban, a tudás, a tervek és a tettek mentén végigkalauzol bennünket azon a folyamaton, amelyben kizárhatjuk a külső zavaró tényezőket, fókuszálhatunk a belső motivációinkból származó céljainkra. Könyvében nem kizárólagos válaszokat kínál, hanem a segítségével feltehetjük önmagunknak a megfelelő kérdéseket, legyünk épp útkeresésben, esetleg úgy éreznénk, letértünk a megfelelő útról.
„Könyvem alapvető célja, hogy segítsem azokat, akik változtatni, finomhangolni akarnak életükön; akik érzik, hogy valami nem klappol, és tenni szeretnének ellene, viszont nem tudják, hol kezdjék, és milyen módszerek segíthetik abban, hogy figyelmüket arra a területre irányítsák, ami nekik valóban fontos. Ez egy rögös út, senki sem vitatja. Célokkal rendelkezni egy dolog, azokat végrehajtani egy másik.”

Forrás