Ugrás a tartalomra
2022. 09. 09.

Új, innovatív könyvtári eszközökkel bővültek a BME OMIKK szolgáltatásai szeptember elejétől.

Mostantól a BME központi épületének teljes nyitvatartási idejében vehetik át az olvasók az általuk kért dokumentumokat az épület földszintjén üzembe állított könyvkölcsönző automatából, melyben 47 rekesz szolgálja ki a kéréseket. A főváros első és egyben az ország legnagyobb kapacitású locker berendezésének üzembe helyezésével új dimenzióba léphet a könyvkölcsönzés folyamata. 


Egy egyszerű, online dokumentum-kérés küldésével az olvasó számára a könyvtár munkatársai elhelyezik a kért művet a könyvkölcsönző automatában, ahonnan az olvasó, a számára legmegfelelőbb időpontban átveheti azt. A könyvek átvételéhez az olvasónak egyszer használatos PIN-kóddal kell azonosítania magát, és a megfelelő rekesz már nyílik is, benne a részére előkészített dokumentummal. 

Marton József, a BME OMIKK főigazgatója elmondta: „Régi vágyunk volt, hogy egy ilyen, a mai elvárásoknak megfelelő eszközzel bővítsük szolgáltatásaink körét. A BME OMIKK az ország első számú műszaki könyvtára, egyben tudásbázisa, így elsődleges feladatunk az olvasók megfelelő és ellenőrzött információkkal történő kiszolgálása, és ezek tér- és időbeli hatékony megvalósítása. Láttuk, hogy külföldön az ilyen típusú szolgáltatás hihetetlen népszerűségnek örvend, és mivel Egyetemünk nemzetközileg is előkelő helyen jegyzett, fontosnak tartottuk, hogy az eszköz üzembe állításával támogassuk mind a könyvtárhasználók kiszolgálását, mind pedig az intézményünk elismertségét. A könyvkölcsönző automatával egyidejűleg – ráadásként – két önkölcsönző terminált is üzembe helyeztünk.” 
 

SmartLock- kölcsönző automata a BME Központi épületének földszintjén



Sipos István, a Softlink Hungary Kft. ügyvezető-igazgatója hozzátette: „Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy az ország első könyvkölcsönző automatájának üzembe állítását követően (József Attila Megyei és Városi Könyvtár, 2020. november 26. – Tatabánya) most átadhattuk Budapest első ilyen berendezését is. A Műegyetem olvasói közönsége számára egy olyan szolgáltatást tudunk a készülékkel nyújtani, amelyre érezhető és jogos igény mutatkozott már eddig is. Könyvtári technológiai szolgáltatóként büszkék vagyunk arra, hogy a nagy nevű intézmény régóta partnerként tekint ránk a szolgáltatásai fejlesztése terén.” 
 

SmartLock 

A "SmartLock" névre keresztelt önkiszolgáló könyvkölcsönző automatát a könyvtár épületén kívül, közvetlenül a könyvvisszavevő dobozunk mellett helyeztük el. Az elhelyezésében döntő szerepet játszott, hogy ez a hely könnyen, akadálymentesen megközelíthető és használóink már jól ismerik, mint kihelyezett szolgáltatási pontot. Funkcióját tekintve az automatát kizárólag kölcsönzésre ajánljuk az olvasóinknak – a könyvek visszaadására továbbra is "buta" visszavevő-dobozainkon keresztül van lehetőségük. A szolgáltatásfejlesztés tervezése során törekedtünk arra, hogy a felhasználóink számára legjobb módon kihasználható eszközt szerezzünk be. Ezért döntöttünk úgy, hogy a gyártó a berendezés minden lehetséges pontján (csak) kölcsönzésre alkalmas rekeszt helyezzen el. Így egyszerre 47 olvasónknak is biztosítani tudjuk, hogy a jövőben már minden kölcsönzési szolgáltatásunkat a számukra legideálisabb időpontban vehessék igénybe. 

Az olvasó a kölcsönözni kívánt könyveket az online katalóguson keresztül indítható elektronikus kérőlapon kérheti ki a SmartLock-ba. A kérés beérkezését követően a könyvtáros hagyományos módon előjegyzi az olvasó számára a példányokat, majd kihelyezi az automata egy random sorrendben nyíló rekeszébe. A kihelyezés során a könyvek RFID vagy vonalkódos azonosító alapján kerülnek azonosításra az eszköznél. A kihelyezés befejezését követően a kérések átvételéről az olvasó tájékoztató e-mailt kap, amely tartalmazza az átvételhez szükséges egyszerhasználatos PIN-kódot és az átvétel utolsó munkanapjának dátumát. 

A használó az automatához érkezve a képernyőn pár perc alatt ellenőrizheti kéréseit, majd a "Kölcsönzés" gomb segítségével már nyithatja is a könyveit tartalmazó rekeszt. A kölcsönzés végén az olvasó opcionálisan, nyomtatott vagy e-mail formájában kérhet kölcsönzési bizonylatot. Amennyiben a megadott határidőig nem történik meg a kölcsönzés, a könyvtáros és az olvasó is tájékoztató e-mailben értesül a lejárt példányokról.   

Új önkölcsönző eszközeink használatáról bővebb információ itt olvasható.