Ugrás a tartalomra
2022. 10. 12.

Fráter Zoltán a tények játékos felhasználására épülő „szellemjárása”, amely a „két egyetlen” közt őrlődő Karinthy tragikomikus helyzetét és élete döbbenetes érzelmi fordulatát mutatja be.


Karinthy Frigyes huszonöt éves, amikor kalandos körülmények között megszökteti nagy szerelmét, a három gyermekes Judik Etel színésznőt. A férj haragja elől fél évig bujkálnak Berlinben, majd nagyobb összeggel megbékítve a férjet, Budapesten házasságot kötnek. Az író a „bogárka, bogaram” becézéséből adja a Boga nevet imádott párjának, aki az első világháború után kitörő spanyolnátha-járvány áldozata lesz. Karinthy ezt jegyzi naplójába felesége halála után: „Úgy érzem, agyamban daganat képződött, amikor ő meghalt…” A gyászoló férfi csaknem két év múlva, egy telefonvicc meghívását komolyan véve ismerkedik meg az akkor még férjes asszonnyal, Böhm Aranka orvosnővel. A szenvedélyes, minden férfit meghódító Aranka már másfél évtizede színesíti érzelmi viharaival a házasság hétköznapjait, amikor Karinthyt, aki mindvégig olthatatlan szerelemmel gondol Bogára, 1936-ban valóban műteni kell. Az élet-halál között lebegő író egyszerre két nővel viaskodik, képzeletben Bogával, a valóságban Arankával…

Vetítés helyszíne: BME OMIKK Emeleti közösségi terem
Vetítés időpontja: 2022. október 27. 17 óra

 

Madách Színház, Budapest
Fráter Zoltán: A KÉT EGYETLEN – KARINTHY FRIGYES NAGY SZERELMEI

film-szín-játék | magyar nyelven, angol felirattal | 12+ | 55 perc


SZEREPOSZTÁS
Karinthy Frigyes: Fekete Ernő 
Böhm Aranka: Jordán Adél 
Judik Etel, Boga: Fekete Réka Thália

ALKOTÓK
Forgatókönyvíró: Fráter Zoltán 
Zeneszerző: Gulyás Levente 
Dramaturg: Szabó Csilla 
Díszlet- és animációtervező: Vízvárdi András
Jelmeztervező: Rományi Nóra 
Vezető operatőr: Seregi László HCA
Technikai rendező: Goretic Péter 
Vágó: Nagy Ákos 
Szcenikus: Szűcsborus János 
A rendező munkatársa: Farkas Amáta, Kutschera Éva 

Rendező: Szirtes Tamás 

Trailer: https://youtu.be/vVYgMx3O9wY
 

A Madách SzínpadON-ról

A Madách SzínpadON a Madách Színház 2020 tavaszán indult és immár hatalmas közönségbázissal rendelkező online programsorozata, mely a Színház professzionális tévéstúdiójából saját készítésű, a színház, a film és a TV műfaji határain létrejött új tartalmakat, úgynevezett „film-szín-játékokat” kínál. A Madách SzínpadON 2022. évi online programsorozatának elsődleges célja a magyar irodalom szolgálata. A sorozat összefoglaló címe Írók-sorsok-szerelmek, amely a XX. század legismertebb magyar íróinak életét és szerelmi történeteit 50-80 perces film-szín-játékok formájában dolgozza fel, melyek forgatókönyvei korabeli levél- és naplórészleteken, illetve hiteles dokumentumokon alapulnak. Fontos tudnivaló, hogy ezek a művek nem színházi előadások, nem is korábbi színpadi előadások filmváltozatai, hanem kifejezetten online közvetítésre született és születő új filmprodukciók.