Ugrás a tartalomra
2022. 11. 29.

Bemutatjuk legfrissebb, vegyes témájú könyvszerzeményeinket!

 

N. Dr. E. Htregguf: Utazások a Vízgazda körül
Magánkiadás, 2022
Elhelyezés: MSZO ÉPŐ 612
Raktári szám: 425.302

Rövid ismertető: 

„A problémák korát éljük. Környezetünk állapota minden mutatójában romlik. A kaotikusan hömpölygő és ránk-zúduló hírtömeg nem segít: sem megérteni a helyzetet, sem pedig észlelni a bajok eredőjét. Jelen kötet – elődjével együtt [Szenny és Víz, elérhető: OSzK, BME, Debreceni és Pécsi Tudományegyetemek könyvtáraiban] – kísérletet tesz arra, hogy még a laikust is beavassa a Természet mozgatórugóinak a megértésébe, mely által a potenciálisan működő megoldások is az evidencia szintjére emelkednek. Szerző kutató-vegyészi múltja garancia arra hogy a dolgok bemutatása tudományos megalapozottsággal bír, indíttatása pedig arra biztosíték hogy a nehéz-terepen is olvasmányosan kínálja mindezt.”

A kötetbe beválogatott építészeti témájú írások a hazai szakirodalomban még nem jelentek meg, és egytől egyig a szimmetria témáját dolgozzák fel a következő szempontok szerint: hagyomány, építészetelmélet, szerkezetek, városépítészet, alkotói hitvallások.

Forrás

Rédey S. István: Influencer leszek!
Syskomm Hungary Kft, 2022
Elhelyezés: GTO GAZD 501
Raktári szám: 073.416

Rövid ismertető: 

Akarsz sztár lenni a neten ?

Saját profil, saját üzlet, saját bevétel - sokan álmodoznak erről, de vajon lehetetlen ?

Biztosan nem, hiszen sokaknak sikerült már elérni azt, hogy influencerként sokan megismerjék, sok emberhez eljusson, saját bevétele legyen és életét a nyilvánosság előtt élje.

Ez a könyv a kezdeti lépésektől vezeti végig az olvasót az influencerré válás lépcsőin úgy, hogy elkerülhesse a kezdők hibáit és már az első pillanattól kezdve profi módon érkezhessen a három legfontosabb közösségi média az Instagram, a YouTube és a TikTok porondjára.

Senki ne várja azt, hogy ebben a könyvben valamilyen szakmai zsargont, netes nyelvezetet vagy divatos szlengeket ismerjen meg : tankönyv ez a javából, az influencerré válás tankönyve.

Az olvasó itt megismerheti a legelemibb első lépésekkel együtt a technikai részleteket, a minőségi tartalom létrehozásának módszereit, a tartalom optimalizálását, a média algoritmusokat, ingyenes és fizetős külső segédprogramokat, az analitikák működését, az alkotókat segítő belső alkalmazásokat, a tömeges követő-szerzés különböző trükkjeit, a versenytárs influencerekkel való együttműködés lehetőségeit, az önreklámozás technikáit, a közösségi finanszírozást, a megbízó-szerzés módszereit, a bevétel-szerzés lehetőségeit és sok minden mást - valamint minden részletet a három média működéséről.

Forrás

Belső Nóra: Félelem, szorongás, pánik -Hogyan találjuk meg a kiutat?
HVG Könyvek, 2022
Elhelyezés: GTO SZAB 200
Raktári szám: 073.431

Rövid ismertető:

Információval elárasztott, pandémia sújtotta világunkban ősi félelmeinkhez egyre több modern kori társul, ráadásul a szorongás és a pánik is sokak életét keserítik meg.

Dr. Belső Nóra pszichiáter segít felismerni a különbséget az egészséges félelmek és a szorongásos zavarok mint mentális betegségek között. Könyvében végigvezet ezen állapotok keletkezésének folyamatain, bemutatja hátterüket és következményeiket, szót ejt halálfélelemről, fóbiákról, generalizált szorongásról és pánikbetegségről, nem utolsó sorban kitér a traumák által okozott sebekre is. A gyakorló orvos szemszögéből, a praxisából vett esetekkel illusztrálva mutatja be a lehetséges megoldásokat, kapaszkodókat adva az olvasónak.

"A bátorság nem a félelem teljes hiánya, hanem az, amikor képesek vagyunk átjutni a félelmeink által támasztott korlátokon. Mindegy, hogy lassan evickélünk át, vagy egy ugrással túllendülünk rajta, a lényeg, hogy megtettük."

Dr. Belső Nóra pszichiáter szakorvos, egészségügyi menedzser specialista. Érdeklődése és munkája középpontjában a hangulat- és szorongásos zavarok állnak. A komplex, humanisztikus, személyközpontú terápiás megközelítés híve. Vallja, hogy a pszichiátriai kezelés nemcsak a betegségek hatékony biológiai gyógyításából áll, hanem magában foglalja az ismeretterjesztést és az életszemlélet tudatos átformálását is. Praxisában az orvosi munka mellett életviteli és párkapcsolati tanácsadást is végez. Számos könyv szerzője, előadó, médiaszereplő. A HVG Könyvek gondozásában megjelent kötetei: Hullámvasúton - Élet bipoláris zavarral, Életciklusok és hangulatzavarok - Hogyan küzdjünk meg életünk hullámvölgyeivel?

Forrás

Jennifer Aaker: Humor-Komolyan
Scolar, 2022
Elhelyezés: GTO SZAB 200
Raktári szám: 389.006

Rövid ismertető: 

Humorban nem ismerek tréfát." Karinthy Frigyes szállóigévé vált mondása nemcsak egy szellemes sziporka, hanem nagyon is komoly igazságot fogalmaz meg.

A humor segít az emberi kapcsolatok kiépítésében és megerősítésében, oldja a feszültségeket, elősegíti az innovációt és növeli a rugalmasságot a mindennapi életben.

A téma két tapasztalt szakértője, Jennifer Aaker and Naomi Bagdonas világhírű humoristák tanácsait, viselkedéskutatók eredményeit és komoly cégek vezetőinek történeteit osztják meg az olvasókkal, hogy a lehető legszemléletesebben bizonyítsák, hogy a humor a legjobb fegyver - nem egymás ellen, hanem egymásért. Felfedik, hogyan működik a humor, és hogyan változtatja meg nemcsak az üzletmenetet, hanem az életet is.

Forrás

Sigrid Bratlie - Hallvard Kvale: A jövő embere - A biotechnológiai forradalom - és annak hozadéka az emberiség számára
Typotex, 2022
Elhelyezés: MSZO BIO 200
Raktári szám: 389.046

Rövid ismertető: Az ember hosszú ideje használja a technológiát és a tudományt az élet feltételeinek befolyásolására. A saját biológiánk felett is átvettük az irányítást: a modern orvostudomány lehetővé teszi, hogy egészségesebben és hosszabb ideig éljünk, a modern biotechnológia pedig hamarosan a feje tetejére állítja a jól ismert biológiai igazságokat. Milyen messze vagyunk attól, hogy az, ami ebben a pillanatban science fictionnek hangzik, valósággá váljon? És mit jelent ez az egyén és a társadalom számára, amikor egyre nagyobb befolyással és irányítással rendelkezünk a biológiánk felett? A Jövő emberében a két norvég kutató az emberi szervezet működését és a jelenleg elérhető módszereket, kezeléseket bemutatva elmagyarázza, hogyan teszi a biotechnológia lehetővé, hogy az élet minden egyes szakaszában felülírjuk a biológiai adottságainkat és a korlátainkat. Kérdéseikkel pedig annak végiggondolására buzdítanak, hogyan állítanak szembe minket ezek az új lehetőségek a fogantatás, az élet és a halál főbb etikai kérdéseivel és társadalmi hatásaival.

Forrás

Csizmadia Zoltán- Rechnitzer János: Az önvezető járművek világa
Akadémiai Kiadó, 2022
Elhelyezés: MSZO KÖZL 500
Raktári szám: 389.016

Rövid ismertető: A járművek világa a nagy változások korát éli. Az elektromobilitás együtt jár a digitalizáció látványos terjedésével, a járművek és a közlekedési módok átalakulásával, csakúgy mint az eszközök és az emberek viszonyának radikális módosulásával. Az önvezető jármű az egyik szimbóluma a korábbi magatartásokat, viszonyokat, gazdasági bázisokat és intézményeket felforgató innovációs hullámnak.
A hazai szakirodalomban nem találkozhatunk a járműfejlesztés- és gyártás új irányának gazdasági és társadalmi hatásait feldolgozó átfogó kiadvánnyal. A szerzők a Széchenyi István Egyetemen egy kutatási program keretében dolgozták fel az önvezető járművek ökoszisztémájának legfontosabb társadalmi összefüggéseit. A tanulmánykötetben a téma hét kutatója elemzi a gép és az ember kapcsolatának változását a technológia fejlődés viszonylatában, de betekintést adnak a gazdasági, társadalmi hatásrendszerek bonyolult szövetébe, felvázolják a járműgyártást átrendező Ipar 4.0 rendszer alapjait, a városfejlődés és a járművek elképzelhető trendjeiről olvashatunk, valamint a hazai automobilitás sajátosságairól nyerünk ismereteket.
A kötet második része az első átfogó, országos léptékű, lakossági körben végzett az önvezető járművek ismeretére és fogadására irányuló reprezentatív kérdőíves felmérés eredményeit mutatja be. Képet kaphatunk arról, hogy mennyire élénk és nyitott a járművek új generációja iránti érdeklődés, és hogy milyen aggályok és bizonytalanságok fogalmazódnak meg a jövő elkerülhetetlen fejlődési irányaival szemben.
Ajánljuk a kötetet mindazoknak, akiket érdekelnek a ma és a holnap járművei, azok hatása az életünkre a termeléstől a fogyasztáson át az életmódig, valamint azoknak is, akik el kívánnak gondolkodni a ma emberének a jövőre vonatkozó vízióiról.

Forrás

Russell Brunson: Forgalomterelési mesterfogások - Titkos eszköztár a weboldalaid és tölcséreid álomügyfelekkel való megtöltéséhez
MarketingAmazing.hu, 2022
Elhelyezés: GTO GAZD 501
Raktári szám: 073.443

Rövid ismertető:

A Forgalomterelési mesterfogások azzal a céllal íródott, hogy segítsen a termékeid és szolgáltatásaid hírét kelteni a világban. Mélyen hiszek abban, hogy kizárólag a vállalkozók képesek megváltoztatni a világot. Ez nem fog megtörténni a politikában, de szerintem az iskolákban sem. Azok miatt a hozzád hasonló vállalkozók miatt fog bekövetkezni, akik készek kockára tenni bármit az álmaik megvalósításáért.
Minden első évében elbukott vállalkozó esetében igazi tragédia, hogy amiért mindent kockára tett, sohasem láthat napvilágot.

Forrás

Aeronautika - vagy a levegő-égben való hajózás feltaláltatásának, s azáltal tétettetett egynéhány nevezetesebb utazásoknak leírása
Tandem Grafikai Stúdió, 2022
Elhelyezés: MSZO KÖZL 800
Raktári szám: 34.083

Rövid ismertető: A szárazföldi lét nem bizonyult elegendőnek a kíváncsi homo sapiens számára, újabb kihívásokat keresve előbb a tengeren, majd a levegőben, s manapság a világűrben is szeretne »hajózni«. »Vajon nem tért-e le az emberi faj fejlődése a helyes útról?« – tette fel erre utaló kérdését Henrik Ibsen (1828–1906), amikor
az aeronautika még mindössze száz évvel volt túl az első szárnypróbálgatásain.
De mi ne is repüljünk ennyire előre, mert a léghajó, vagy ahogy akkortájt nevezték: a fellengér izgalmas képi és írásos történetének sajnos csupán első két esztendeje fér bele e könyvecskébe, mivel a Montgolfier-testvérek sikeres bemutatója után igen gyakorivá váltak az ilyen jellegű események.

Forrás

Marcus Du Sautoly: A kreativitás kódja - Hogyan tanul a mesterséges intelligencia írni, festeni és gondolkodni
Park Könyvkiadó, cop. 2022
Elhelyezés: MSZO INF 101
Raktári szám:  072.148

Rövid ismertető:

A prímszámok zenéje szerzőjétől

"Csodálatos, zseniális és szórakoztató!"
Philippe Sands, a Kelet-nyugati utca szerzője

Képes-e szimfóniát szerezni, díjnyertes regényt írni vagy remekművet festeni a számítógép? És ha igen, vajon felismerjük-e majd, hogy nem ember, hanem egy gép alkotásáról van szó?
A mesterséges intelligencia terén végbement fejlődés sok tekintetben meglepetést kelt: tapasztalhatjuk, hogy a számítógép ugyanolyan jól megold hagyományosan ember által végzett feladatokat, mint maga az ember - ha nem jobban. De lehet-e kreatív a számítógép? Elképzelhető, hogy hamarosan megtanulja, mi az, ami megragad bennünket a művészi alkotásokban, és megérti, hogy miben különbözik az az érdektelentől?
A kreativitás kódjában Marcus du Sautoy a kreativitás természetét vizsgálja, s közben fontos útmutatást ad az algoritmusok működéséhez, a működésük alapjául szolgáló matematikai szabályokhoz. Azt kutatja, hogy a műalkotások érzelmi hatása mennyiben fakad agyunk minta és struktúra iránti fogékonyságából, és mit jelent kreatívnak lenni a matematikában, a képzőművészetekben, a nyelvben, a zenében. Az eredmény izgalmas és különös felfedezés a mesterséges intelligencia és az emberi lét lényegéről.

"Káprázatos utazás a mesterséges intelligencia eljövendő világába."
Jeanette Winterson, A szenvedély szerzője 

Forrás

Faragó Tibor: Közös környezetünk és a globalizáció – Árnyak és remények
Akadémiai Kiadó, 2022
Elhelyezés: MSZO KÖRNY 100
Raktári szám: 388.946

Rövid ismertető:

A globalizáció már eddig is rendkívül nagy és kockázatos hatással volt a földi környezetre, amely a társadalmak közös otthona, és amelynek állapotától, erőforrásaitól függ a jelen és a jövő nemzedékek élete, életminősége. E kötet szerzője áttekinti a tágan értelmezett környezeti globalizációs folyamat kibontakozását, az okok és a veszélyes következmények feltárását, a nemzetközi tudományos és politikai együttműködés fejlődését. Bemutatja a főbb nemzetközi szervezeteket, programokat, megállapodásokat, értékeli azok hatékonyságát és levonja a legfontosabbnak tartott tanulságokat.
 
A környezeti folyamatok, ezek globális változási a múltban és a jelenben is a kutatások fókuszában álltak, és a várható jövőbeli kockázatok több-kevesebb pontossággal jelenleg is ismertek. Faragó Tibor több évtizedes környezetpolitikai tapasztalata alapján írta meg ezt a minden részletre kiterjedő könyvet. A szerző már az elején megjegyzi, hogy “a tudomány és a (szak)politika világának sokfelé voltak avatott képviselői, de többségük nem vagy csak nagyon kevéssé ismerte és értette a másik világot. A helyzet fokozatosan változott”. Annak ellenére, hogy a szerző által is felsorolt kormányközi testületek igyekeznek áthidalni a két világ közötti távolságot, de még van mit tenni e téren. A könyv ebből a szempontból is nagyon hasznos. Ez a könyv a felsőoktatásban, elsősorban nemzetközi jogi, illetve a környezettudományi területen hasznos tananyag lehet, és bibliájává válhat a környezetpolitikával foglalkozó hazai szakembereknek.

Forrás