Ugrás a tartalomra
2023. 04. 17.

Mit kell tennünk egy jobb internetért? Mi adja a pénz értékét? Hogyan kerüljük el a vezetés elmecsapdáit? Az alábbi könyvek segítenek megtalálni a válaszokat.

Damian Bradfield : Kiáltvány a bizalomról
Pallas Athéné Kvk., cop. 2020

Megnézem a katalógusban >>

Rövid ismertető: 

Attól a pillanattól kezdve, hogy felébredünk, és feloldjuk a telefonunk képernyőjét, adatokat állítunk elő. Az olyan hétköznapi tevékenységeinken keresztül, mint az útvonaltervezés, zenehallgatás, átutalás, fájlmegosztás vagy éppen a közösségi média használata, nap mint nap felkínáljuk egyedi ujjlenyomatunkat az online világ számára. Egy nap leforgása alatt kétszáznál is többször nyúlunk a telefonunk után, miközben fogalmunk sincs arról, hogy mely vállalatok tárolják, használják, manipulálják vagy épp értékesítik az adatainkat.

Érdekel ez bennünket egyáltalán? Hiszen mindannyian elfoglaltak vagyunk, mozgalmas életet élünk. Sosincs annyi időnk, hogy elolvassuk a felhasználási feltételek apróbetűs részeit. Sőt, az is elképzelhető, hogy boldogan bocsátjuk rendelkezésre adatainkat a kényelmes szolgáltatásokért cserébe. A Big Data korunk meghatározó jelensége, de vajon meg kell-e bíznunk benne feltétel nélkül?

Damian Bradfield 2009-ben alapította meg a WeTransfert, a világ legnagyobb fájlküldő szolgáltatását, amelyen keresztül havonta 50 millió felhasználó több mint 1 milliárd fájlt küld át. A szerzőt a BigData-gazdaságról szerzett egyedülálló tapasztalatai ösztönözték az internet jelenlegi működésének megkérdőjelezésére és egy igazságosabb, biztonságosabb működés kidolgozására, amelynek vízióját jelen kötetében rendhagyó módon foglalja össze.

Forrás

Giles Lury : Inspiráló innovációk
Pallas Athéné Könyvkiadó Kft., 2020

Megnézem a katalógusban >>

Rövid ismertető: 

A legjobb ötletek gyakran a legváratlanabb helyzetekben jutnak eszünkbe, megvalósításukhoz pedig gyakran rögös és fordulatokban gazdag út vezet. A kötet 75 világszerte ismert márka történetét meséli el szórakoztató formában, röviden kiemelve az inspiráció forrását jelentő kulcsmomentumokat mint ötletszikrákat.

Gondolták volna, hogy a világ első ragasztóstiftjét, a Pritt Sticket gyártó vállalat alapötletéhez egy repülőgép leszállása alatt elkészülő smink látványa adta az inspirációt? Vagy az Airbnb alapítói, Joe Gebbia és Brian Chesky 2007-ben még a mindennapi lakhatási költségeik fedezését is alig érték el, sikeres vállalkozásuk alapkoncepcióját pedig három sikertelen próbálkozás előzte meg?

Az innováció megannyi formában lát napvilágot; kibontakozhat szépen, lassan, de akár hirtelen is utat törhet magának, és ehhez hasonló módon az inspiráció is számos forrásból eredhet. A kötetben szereplő anekdoták marketinges tanmeséknek is tekinthetők, amelyek változatos élettörténeteket tárnak elénk. Egy szempontból azonban nagyon is hasonlók: a tanulságok alapján bárhol és bármikor inspirációra lelhetünk. Ha tehát jó innovátorok akarunk lenni, mindig mindenhez kellő kíváncsisággal kell hozzáállnunk - állítja a szerző, Giles Lury, egy vezető márkatanácsadási vállalat, a The Value Engineers igazgatója és a nemzetközi marketingélet egyik meghatározó szereplője.

Giles Lury e kötetét a világ összes vállalkozószellemű különcének, lázadójának és bajkeverőjének ajánlja, hangsúlyozva, hogy bár napjaink marketingmantrája mindig a fogyasztót helyezi az első helyre, az eredetiséghez és a formabontó innovációkhoz nem feltétlen innen szükséges elindulni.

Forrás

Peet van Biljon : Pénzteremtés
Pallas Athéné Kvk., 2020

Megnézem a katalógusban >>

Rövid ismertető:

Valójában mennyit is tudunk a pénzről? Mindenki használja, de lényegét tekintve kevesen tudják, hogyan is működik. A szerzők, Peet van Biljon, a BMNP Strategies tanácsadó vállalat alapítója, illetve Alexandra Reed Lajoux, a Capital Expert Services (CapEx) globális tanácsadó cég alapító vezetője szerint a pénz elsősorban és legfőképpen egy "társadalmi technológia", amely az innováción keresztül folyamatosan együtt fejlődik azzal a társadalommal, amelyet szolgál, és mindeközben a meghatározó jellemzőit megőrzi.

A kötet áttöri a hagyományos, a pénzt csupán néhány szempontból értelmező, elsősorban gazdasági és gazdálkodási megközelítéseket, és széles körű áttekintését adja a pénzt életre hívó társadalmi szükségleteknek.
Mindezt a pénzügyi technológiák legújabb fejleményeinek tükrében teszi, ideértve a kriptovaluták, a blokklánc-technológia és a készpénzmentes jövő vízióját, valamint felhívja a figyelmet az ezzel kapcsolatos tévhitekre, szem előtt tartva társadalmunk fejlődésének lehetőségeit és megújulásra való képességének határait. Hogyan keletkezik a pénz? Milyen módon lehetett egykor és ma ehhez hozzájutni? Mi adja a pénz értékét, és mi az, ami képes ezt megváltoztatni?

Hogyan működnek a központi bankok, a kincstárak és a bankok mint egységes pénzügyi közvetítőrendszer, és mi a lényege az olyan pénzügyi tevékenységeknek, mint a devizakereskedelem, a hitelezés vagy a robotok által irányított értékpapír-kereskedelem? A kötet történelmen és tudományokon átívelő válaszokkal szolgál, mondanivalójának középpontjában a magánélet és a biztonság kérdései, valamint a digitalizáció által hordozott, új lehetőségek állnak.

Forrás

Jennifer Garvey Berger : Hogyan kerüljük el a vezetés elmecsapdáit?
Pallas Athéné Kvk., cop. 2020.

Megnézem a katalógusban >>

Rövid ismertető: 

A vezetés a jelenkor legfontosabb megújuló energiaforrása - állítja Jennifer Garvey Berger, a Cultivating Leadership tanácsadó vállalat alapító-ügyvezetője, akinek ügyfelei között nem kisebb vállalatok vezetői és vezető testületei sorakoznak, mint a Google, a Microsoft, a Novartis vagy a Wikipedia. Munkája a stratégiákról és emberekről való új gondolkodásmódok támogatását célozza azok számára, akik munkájuk során fokozottan szembesülnek a komplexitás szintjében történő ugrásszerű elmozdulásokkal, változásokkal és a piacok szélsőséges kilengéseivel. A szerző kötetében a vezetés alatt azon körülmények megteremtését érti, amelyek között az emberek önmaguk legkreatívabb, leginkább összekapcsolt és legintelligensebb változatává fejlődhetnek. E vezetési tevékenységet azonban számos ösztön képes tévútra csalni, így a vezetők részéről egyre gyakrabban merül fel a kérdés: hogyan különböztessük meg azokat a megérzéseinket, amelyek előrevisznek, és miképp kezeljük azokat, amelyek hátráltatnak?

A kérdés megválaszolásához Jennifer Garvey Berger először az öt leggyakoribb csapdát ismerteti: az egyszerű történetek iránti vágy csapdája, a személyes meggyőződés, az egyetértésre törekvés, valamint az irányítás és az ego csapdája. A fejezetek során pedig amellett, hogy megérteti, miért vezetnek ezek a természetes impulzusok tévútra bennünket, a vezetők ütőképes kérdéseket és változatos megközelítéseket is kapnak ahhoz, hogy elkerüljék e csapdahelyzetet.

Forrás

John Adair : Tanulságok a vezetésről
Pallas Athéné Kvk., cop. 2019.

Megnézem a katalógusban >>

Rövid ismertető:

A vezetés és a fejlődés kéz a kézben járnak, azonban míg a változások időszakában a legtöbb tényező bizonytalan, a vezetés stratégiájának alapelmei és értékei ugyanazok maradnak -­ állítja John Adair brit akadémikus és menedzsment-gondolkodó, akinek eddigi 40 kötetét világszerte mintegy 18 nyelvre fordították le. Kutatásainak nemzetközi hatását számos érdem bizonyítja, és megannyi intézmény elismeri. 2006-ban a sanghaji Vezetőképző Akadémia a vezetéstudományok tiszteletbeli professzorává választotta, 2009-ben pedig az Egyesült Nemzetek Szervezete torinói oktatási központjának is elnökévé vált.

John Adair e legújabb könyvében magával ragadó utazásra hívja olvasóit, amelyben a vezetői gondolkodás eredetétől a bölcseletek gyakorlati alkalmazásán át, a különböző megítélésekre való válaszlépésekig kalauzol, mindeközben pedig elülteti bennünk a vezetéshez szükséges kíváncsiság és az innovációhoz nélkülözhetetlen inspiráció érzését. Több évtizedes tapasztalatainak lényegi elemeit 20 kulcskoncepcióként tárja az olvasók elé, ideértve többek között a döntések megosztásának művészetét, az integritás elérését, a melegséggel teli emberség képviseletét és a kritikai hozzáállással teljes tesztelési folyamatokat.

A kötet egyszerre ad fundamentális alapokat a vezetés értékalapú és emberközpontú motivációinak elsajátításához, valamint praktikus tanácsokat a mindennapi helyzetek kezeléséhez. Művével ezáltal John Adair a közérthető kézikönyv műfaját is képviseli, miközben a 21. század változékony, bizonytalan, komplex és kevésbé egyértelmű (VUCA) világában alkalmazható, a leghatékonyabb vezetési stílusról szóló tudományos párbeszéd fejlődéséhez is hozzájárul.

Forrás

Simon Hayward : Az agilis vezető
Pallas Athéné Kvk., cop. 2019

Megnézem a katalógusban >>

Rövid ismertető:

A mai változékony, bizonytalan, komplex és kevésbé egyértelmű világban (VUCA) a vállalatvezetők számára komoly kihívást jelent, hogy a szervezeti stabilitást megőrizve a termelékenységi mutatókat pozitív irányba kormányozzák. Ahhoz, hogy folyamatosan értékeljék helyzetüket, visszacsatoljanak és végrehajtsák stratégiáikat, mindeközben pedig megőrizzék tettrekészségüket és annak képességét, hogy a külső körülmények hatására erőfeszítéseiknek rövid idő alatt új irányokat és célokat szabjanak, az agilitás képessége
nyújt segítséget. Az agilitás ugyanis az, amely lehetővé teszi számukra, hogy gyors, rugalmas válaszokat és testreszabott alternatívákat kínáljanak a változások eddig soha nem látott gyorsasággal végbemenő történéseihez - állítja a kötet szerzője, Simon Hayward, aki egyben a vezetői tanácsadások terén elismert Cirrus tanácsadó vállalat alapító ügyvezetője, valamint a melbourne-i Alliance Manchester Business School tiszteletbeli professzora. Az agilitás egyúttal olyan munkamódszert is jelent, mely nagy hangsúlyt helyez a munkakörnyezet pszichológiai szempontú, támogató közegére, a prioritások megalkuvásoktól mentes képviseletére, a döntések optimális mértékű átruházására és nem utolsó sorban a fogyasztók viselkedésének kutatására.

Simon Hayward hangsúlyozza, az agilis vezetés egyik kulcsfontosságú előnye, hogy felgyorsítja az innovációt és fejlődést, középpontjában pedig a tanulás áll: a mélyen gyökerező tanulási kultúra nélkülözhetetlen a termelékenység fokozásához, emellett pedig képes elhárítani a teljesítés útjában álló akadályokat is. A kézben tartott kötet tehát a tanulás, innováció és fejlődés közötti kapcsolatok összefüggéseit rajzolja ki a vezető szemszögéből.

Forrás

Vincent Mosco : Okosvárosok a digitális világban
Pallas Athéné Kvk., cop. 2019

Megnézem a katalógusban >>

Rövid ismertető:

Mitől lesz okos egy város? A jelen kötet a konvencionális választ meghaladva nem a fejlett technológiát, hanem a jól működő demokráciát és emberi közösségeket azonosítja az okosvárosok legfontosabb alkotóelemeiként. Az okosváros fogalma pedig egyre inkább az észszerű város fogalmává kezd átalakulni.

A 2008-as globális pénzügyi összeomlást követően a nagyvállalatok az egész világon a városokat célozták meg, hogy technológiákat adjanak el, értékes adatokat gyűjtsenek, és elmélyítsék a városi élet magánszféra által történő irányítását. Olyan technológiák fejlesztésére fókuszáltak - sokszor a kormányzatok támogatásával -, amelyek látszólag teljes mértékben a városlakók érdekeit szolgálják. A biztonságosabb utcák, a tisztább levegő, a hatékonyabb közlekedés, a mindenki számára elérhető, azonnali kommunikáció népszerű hívószavak, a felszín alatt ugyanakkor egészen mást találunk. A technológia által vezérelt okosvárosok kiterjesztik a megfigyelést, magántársaságok kezébe helyezik a városok irányítását, szűkítik a demokráciát, paradicsomi állapotokat teremtenek a hackerek számára, továbbá intenzíven hozzájárulnak az éghajlatváltozás súlyosbodásához is.

Vincent Mosco, a kanadai Queen's University nyugalmazott professzora jelen könyvében amellett érvel, hogy továbbra is nagyon fontos az emberi irányítás, illetve, hogy a valóban "okos" város kiindulópontja nem a fejlett technológia, hanem az eleven demokrácia és közösségek, valamint az elkötelezettség amellett, hogy az állampolgárok az ellenőrzésük alatt tarthassák a technológiát. Ennek érdekében feltétlenül meg kell értenünk azokat a különféle technológiákat, szervezeteket és mítoszokat, amelyek az okosvárosok globális mozgalmát működtetik. Továbbá fel kell mérnünk a technológia által vezérelt városokkal szembeni egyre növekvő ellenállást is. Régi városok átalakítását és teljesen új városok létrehozását célzó okosváros-projektek esettanulmányainak bemutatásával a könyv nemcsak egy alternatív megközelítést kínál az olvasónak az okosváros definiálásához, hanem útmutatást is ad a digitális világban zajló városi élet jövőjéhez.

Forrás

Markku Wilenius :  A jövő nyomában
Pallas Athéné Kvk., cop. 2019

Megnézem a katalógusban >>

Rövid ismertető:

A jövő nyomában a hosszú távú fejlődési hullámok Kondratyev-ciklusok szerint értelmezett elméletének felhasználásával magyarázza meg jelenünk társadalmi-gazdasági makrofolyamatait, és irányítja az olvasók figyelmét a jövőre. Markku Wilenius, a Turkui Egyetem jövőkutató professzora szerint jelenleg a hatodik hullám elején járunk, amely az intelligens és integrált technológiák korszaka lesz. E vívmányok segítségével, a radikálisan hatékonyabb nyersanyag- és energiafelhasználás, valamint a humán kapacitások bölcsebb felhasználása révén, a szerző állítása szerint helyreállítható az emberiség, a technológia és a természet közötti megbomlott egyensúly.A kibontakozó hatodik hullám azonban alapjaiban rengeti meg a jelenlegi értékeinket, intézményeinket és üzleti modelljeinket.

A jövő már látható körülöttünk - állítja a szerző, aki könyvében beazonosítja azokat a tényezőket, amelyek a kibontakozó hatodik hullámot, vagyis a közeljövőt meghatározzák. Egy rendszeralapú megközelítés alkalmazásával, és olyan kérdések megválaszolásával próbál közelebb kerülni a jövő megértéséhez, hogy: mi történik a geopolitikai színtéren? Merre tart a világgazdaság? Hogyan változik a természeti környezetünk? Hogyan újul meg a tanulás folyamata? Milyen kulturális erők formálják a társadalmakat? Milyen irányba fejlődik tovább az emberi tudat és elme a társadalmi változások tükrében?

A könyv interdiszciplináris alapokon, közérthető stílusban kínál térképet az üzleti és közszféra képviselői, az egyetemi hallgatók, valamint a jövő iránt elkötelezetten érdeklődő olvasók számára a hatodik hullámban történő eligazodáshoz.

Forrás

Zachary Wong :  Nyolc nélkülözhetetlen humán készség a projektmenedzsmentben
Pallas Athéné Kvk., cop. 2019

Megnézem a katalógusban >>

Rövid ismertető:

Hiába élünk a technológiai innovációk fénykorában, emberi kvalitásainkra és humán készségeinkre soha nem volt még akkora szükség, mint ma. Ahhoz, hogy a jelenkor által támasztott egyre összetettebb kihívásoknak megfeleljünk tudásunk, képzettségünk, képességeink és nem utolsó sorban készségeink jól összehangolt egységet kell, hogy képezzenek. E komplexitásnak pedig egyre jelentősebb részét teszi ki, hogy emberi minőségünkben hogyan teljesítünk: mennyire vagyunk képesek másokkal együtt gondolkodni és dolgozni, megértjük-e őket, hogyan kommunikálunk velük vagy például képesek vagyunk-e könnyebbé tenni kollégáink munkáját és mindennapjait.
Zachary Wong, a Kaliforniai Egyetem professzora könyvében a jó projektvezetéshez szükséges nyolc legfontosabb emberi készséget azonosítja, e tulajdonságaink fejlesztéséhez pedig szenior projektvezetési tapasztalatai alapján rugalmas megoldásokat ajánl. A kötet célja, hogy a projektmenedzsmenthez szükséges emberi kvalitásokat néhány olyan kritikus fontosságú készségre szűkítse le, amelyek egyben a csapatszintű teljesítmény fokozásához is hozzájárulnak, megsokszorozva alkotó tevékenységeink hozzáadott értékét.

Forrás

Michael J. O'Brien : A kis döntések fontossága
Pallas Athéné Kvk., cop. 2019.

Megnézem a katalógusban >>

Rövid ismertető:

Hogyan hozunk döntéseket a rengeteg információ és álhír korában? Milyen természetű az emberi döntéshozás? Míg hosszú ideig a közgazdaságtan racionális alapon döntő lényként, úgynevezett homo oeconomicusként közelített az ember felé, addig a gazdasági válság óta egy empirikus úton alátámasztott viselkedéstudományi modell is kialakult. A közgazdászok által is alkalmazott, megújuló szemlélet már interdiszciplináris alapokon figyelembe veszi az ember természetének érzelmek által vezérelt jellemzőit, a társadalmi befolyásolás hatásait, valamint a döntések nemzedékeken átívelő hatásait is.

Jelen kötet e komplex szemlélet evolucionalista megközelítését, egy élőlény vagy azok egy csoportjának jellemvonásaiban bekövetkező, generációkon átívelő változásait helyezi előtérbe, mely a szerzők által képviselt tudományterületek változatosságának és az azok közötti összefüggések feltárásának köszönhető. Michael J. O'Brien fő kutatási területe az evolúciós elmélet társadalomtudományba való integrálása, R. Alexander Bentley a kulturális változásokat interdiszciplináris módon elemző antropológus, William A. Brock pedig matematikai közgazdász. A szerzők a döntéseket és kimeneteleiket új prespektívából vizsgálják: a kultúra evolúciójának kulcselemeként kezelik. A kötetben egy egyszerűsített térképen keresztül mutatják be a döntéshozatal lényeges elemeit, és a mindennapi életből kiragadott példákkal, könnyed stílusban szemléltetik a döntések fontos szerepét.

Vajon az egyén képes-e kitörni a hagyományos gondolati sémák kereteiből és az előző generációkba mélyen beágyazott normákból? Mit hoz a jövő egy olyan társadalomban, melyben az embereket elárasztják az információk? Jelen könyv olvasása során az olvasók számos ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ.

Forrás