Ugrás a tartalomra
2023. 09. 20.

Bemutatjuk legfrissebb könyvszerzeményeinket!

Harangi Attila : Debreceni cívisházak és lakóik nyomában
Méliusz Juhász Péter Könyvtár, 2022

Megnézem a katalógusban >>

Harangi Attila és Löki Viktor 2019 és 2021 között 21 debreceni cívisház és lakóik történetét dokumentálták. A könyv alapja a helyszínbejárás során készített fotósorozat a házakról és lakóikról, illetve az interjúk formájában rögzített történetük. A szerzők arra vállalkoztak, hogy a bemutatott 21 ház által átfogó képet kaphasson az olvasó Debrecen cívisházairól, a szakma és a nagyközönség egyaránt.

Forrás

Maczó Balázs :Terézvárosi barangolás
Athenaeum Kiadó Kft., 2022

Megnézem a katalógusban >>

Szabadon kanyargó formák, virágok és indák, fiatalos lendület, üdeség és nyitottság... - a szecesszió, a múlt századelő modern stílusa a főváros építészetében is megjelent. Budapest talán legértékesebb szecessziós bérházait és villáit Terézvárosban találjuk. A Sétakönyvek sorozat második része nemcsak építészeti leírást ad Budapest legszebb századfordulós épületeiről, de azt is megtudhatjuk, hogy kiknek köszönhetjük mindezt. Az építészek bemutatása mellett az építtető családok izgalmas történetei is napvilágra kerülnek.

Forrás

Lee Kaj-Fu. : Mesterséges intelligencia 2041
HVG Könyvek, 2022

Megnézem a katalógusban >>

Li Kaj-fu, a Google China korábbi elnöke és Csen Csiu-fan sci-fi-író tíz izgalmas elbeszélésben és a történeteket kísérő elemzésben vetik össze a technológiai fejlődés valószínűsíthető útját a társa-dalomra gyakorolt hatásával, és bemutatják víziójukat arról, milyen lesz a világ 2041-ben. Miköz-ben nagyon időszerű betekintést adnak, hogy miként építhet hidat a mesterséges intelligencia a múlt megoldatlan problémái és a jövő új lehetőségei között, emlékeztetnek arra, hogy még mindig kizárólag az emberiség alakítja saját sorsát.

Forrás

Lovász György : A győri vasúti járműgyártás nyolc évtizedes története (1897-1980)
Lovász Gy., 2022

Megnézem a katalógusban >>

A Győr múltjától elválaszthatatlan vagongyárnak az első huszonöt évét lehet megismerni ebből a kiadványból, közel 450 fotóval és jellegrajzzal. Dr. Lovász György közlekedés-történész szerző-társával, Szécsey Istvánnal a győri vasúti járműgyártás történetének első huszonöt évét, az 1897-1922 közötti időszakot és az üzem világra szóló termékeit mutatja be, melyek 4 kontinens 30 országába jutottak el.  A műben képes mellékletként szerepel a Közlekedési Múzeum Archívumában a közelmúltban feltárt és eddig még nem publikált győri fotóanyag is!

Forrás

Isaac McPhee : Fizika
Scolar Kiadó, 2022

Megnézem a katalógusban >>

Az olvasmányos stílusban megírt és érzékletes színes rajzokkal, ábrákkal illusztrált kötet nem igényel előzetes tudományos ismereteket, kíváncsi kezdők is bátran kézbe vehetik. A körülöttünk lévő világ működésétől a rejtélyes univerzumig világosan és közérthetően közvetíti a fizikai fo-galmakat. Emellett tele van szórakoztató feladatokkal, amelyekkel az olvasók próbára tehetik megszerzett tudásukat.

Forrás

 Tudástermelők, kapuőrök és véleményvezérek
 Typotex Kiadó, 2022

Megnézem a katalógusban >>

Mit jelent a hozzáértés és a szakértői tudás egy olyan világban, amelyben - a digitális fordulat önképe szerint - elvileg bárki könnyedén hozzáférhet a speciális információkhoz? Milyen szerepe van a professzionális szakértői ismereteknek a társadalmi térben és a hétköznapi életben? Milyen változásokat eredményeznek ezek a folyamatok a művészetek, a tudományok, a fogyasztói kultúra és a politikai tér viszonyában? Kötetünk tanulmányai - általában konkrét példák elemzésén keresztül - ezekre a kérdésekre keresik a választ.

Forrás

Z. Karvalics László : Az infodémiától a tudáskormányzásig
L'Harmattan Kiadó, 2022

Megnézem a katalógusban >>

A koronavírus-világjárvány sokféleképpen inspirálta a társadalomtudományt, az előzményekre is kitérő eseménytörténeti krónikáktól a kapitalizmus- és ökokritikai megszólalásokig. A pandémia információs vonatkozásait nagyító alá tévő összegzés azonban nem született még, bár népszerűvé lett az infodémia jelenséggel, a védekezést nehezítő hamis, pontatlan vagy szándékosan megtévesztő hírek kérdésével foglalkozni. A könyv szerint nem kerülhető el, hogy felfedezzük és gondosan körüljárjuk a járványszerűen terjedő félrevezető információk világát, de az események alakulásában jóval kisebb szerepet kell tulajdonítanunk neki, mint a kommentárok általában teszik.

Forrás


Lantos Mihály : Lépéselőny
Bioenergetic Kiadó, 2022

Megnézem a katalógusban >>

Lehet, hogy nem úgy használjuk az agyunkat, ahogyan az a legjobban működni képes?
Nem aknázzuk ki a benne rejlő lehetőségeket? Lantos Mihály, a Villámolvasás a gyakorlatban című sikerkönyv szerzője, tanulásmódszertani tréner, egyetemi oktató megtanítja, hogy használjuk az elménket úgy, ahogyan az a legeredményesebben működik! Nem mutat semmi újat, csak emlékeztet bennünket arra, hogy milyen az, amikor a tanulás élmény! Ezt a módszert elsajátítva bármely korosztály élvezni fogja a tanulást és tudását.

Forrás


Az internetes platformok kora
Ludovika Egyetemi Kiadó, 2022

Megnézem a katalógusban >>

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézete idén is tanulmánykötetben dolgozza fel a digitális világ társadalmi hatásaival és szabályozási kihívásaival kapcsolatos egyik fontos kérdéskört. Az első rész a platformoknak az információs társadalomban és a közigazgatásban játszott sajátos szerepét, a második a gazdaság működésére gyakorolt hatásukat, a harmadik a társadalmi nyilvánosságot egyre jobban meghatározó befolyásukat járja körül, a negyedik rész pedig egyes fontos kockázatokat, kihívásokat elemez egy-egy tanulmánnyal.

Forrás

Gary White : A víz értéke
Corvina Kiadó, 2023

Megnézem a katalógusban >>

A vízválság minden harmadik embert érinti a Földön: gyerekek nem járhatnak miatta iskolába, nők nem kereshetnek pénzt, és sokakat kényszerít mélyszegénységbe.Ám mindez megoldható - ez a meggyőződés hozta össze Matt Damon filmsztárt és Gary White hidrológust. Évekig próbálták megoldani a válságot helytelen módszerekkel, aztán félig helyesekkel, végül már majdnem egészen helyesekkel. Humorral és alázattal ismertetik, hogyan indítottak útnak egy vadonatúj modellt, melynek nem kisebb a tétje, mint jobb egészség és magasabb életszínvonal számos embernek szerte a világon.

Forrás