Ugrás a tartalomra
2023. 10. 26.

Bemutatjuk legfrissebb könyvszerzeményeinket!

Rockenbauer Antal : Mikrovilág misztikumok nélkül és a harmadik kvantálás
Scolar Kiadó, 2022

Megnézem a katalógusban >>

Sokan úgy gondolják, hogy a modern fizika tele van érthetetlen törvényekkel és bonyolult matematikai formulákkal. Ez a könyv megpróbálja bizonyítani, hogy a fizika törvényei alapjában véve egyszerűek és mentesek a misztikus fogalmaktól. A kötet középpontjában a kvantum fogalma áll, ennek fejlődését követhetjük nyomon, amíg megértjük, hogy fizikai gondolkodásunk alapja többé nem a tehetetlen tömeg, hanem a tömegalkotó fénysebességű mozgás.

Forrás

Bérczi Szaniszló : Folyadékok a naprendszerben
Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoport, 2023

Megnézem a katalógusban >>

A folyadékok természetes anyagok a Föld felszínén. Fél évszázadnyi űrszondás kutatómunka nyomán ma már tudjuk, hogy a folyadékok a Mars felszínén is jelen vannak, bár sokkal ritkábban, mint a földi viszonyok között.
Látjuk, ahogy az égitestek felszínének jelenségvilágát átszövik azok az események, változások, átalakulások és kölcsönhatások, amelyek a folyadékokhoz kapcsolódnak. Ezért is tetszett meg a Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoport (KAVÜCS) tagjainak a téma, ezért készült leg-újabb kis atlaszunk, egyben a bolygótudományi kiskönyvtár első kötete, a Naprendszer folyadékjairól.

Forrás

Faragó Tibor : Planetáris környezetünk veszélyeztetése és megmentése
Akadémiai Kiadó, 2023

Megnézem a katalógusban >>

„A természeti környezetünkre gyakorolt kiterjedt hatásaink sorában a toxikus nehézfémek, a vegyianyagok és hulladékok, az ózonkárosító anyagok és az üvegházhatású gázok kibocsátásának következményei súlyosan érintik a jelenlegi és a jövő nemzedékek életét, életminőségét is. A kötet szerzője bemutatja e problémák felismerésének történetét, a nemzetközi tudományos és politikai együttműködés fejlődését, a különböző programokat és megállapodásokat, levonja a jövőre nézve is legfontosabbnak tartott tanulságokat.”

Forrás

Bognár Zoltán (szerk.) : Siófok
Magánkiadás, 2022

Megnézem a katalógusban >>

Kötetünk újszerű megközelítéssel friss kutatási eredményeket bemutatva, közérthető formában szeretné izgalmas történeteken keresztül bemutatni egy kivételes adottságokkal rendelkező város XX. századi fejlődését.
Szeretné tudni hogyan vált pezsgő fürdőhellyé egy kicsiny község és kik alapozták meg hírnevét? Hogy mi szél fújta Horthy Miklóst Siófokra?
Elismert szakértők és szorgalmas kutatók írásait megannyi érdekes anekdota, páratlanul gazdag képanyag és korabeli tudósítások színesítik.

Forrás

Mattias Desmet : A totalitarizmus pszichológiája
Kárpátia Stúdió, 2022.

Megnézem a katalógusban >>

Mattias Desmet (1976), a Genti Egyetem Pszichoanalízis és Konzultációs Pszichológiai Tanszékének klinikai pszichológia professzora kristálytiszta pszichológiai elemzést nyújt a totalitarizmus történelmi felemelkedéséről és annak mai megnyilvánulási formáiról. Desmet szerint „a totalitárius rendszert tehát nem annyira felszámolni kell, hanem bizonyos értelemben túlélni, kibírni, amíg az elpusztítja önmagát.” Ebben a túlélésben segít a szerző könyve, aki mindenki számára felejthetetlen és tanulságos módon próbál irányt mutatni abban, hogy miként keveredjünk ki a zsákutcából.

Forrás

Guld Ádám : A Z generáció médiahasználata
Libri Kiadó, 2022

Megnézem a katalógusban >>

Monitorok és kütyük között élünk, az elektronikus tömegmédia hétköznapjaink szerves részévé vált. A fiatalok okostelefonnal a kezükben szocializálódnak, a szórakozás, a tanulás, a tájékozódás nagy része átkerült az online térbe. Meg kell ijednünk ettől?Mivel töltik a tinédzserek az idejük túlnyomó részét, és milyen hatással lesz ez rájuk?Meg tudjuk jósolni, mit hoz a jövő, s merre haladunk? Guld Ádám médiakutató könyvében világos és letisztult válaszokat ad ezekre a kérdések-re, ahogy az alapfogalmaktól a legújabb médiatrendekig sorra veszi a digitális világ jelenségeit.

Forrás

Nagy Zoltán András (szerk.) : Kibernyomozói kézikönyv
Ludovika Egyetemi Kiadó, 2022.

Megnézem a katalógusban >>

A számítógép egyszerre van jelen a munkánkban, és teret hódít otthonainkban is. A technika, technológia vívmányaival a bűnelkövetések eszköztára is bővült. Ma már nemcsak a kibertérbeli támadásokban, hanem a valós térben elkövetett, tradicionális bűncselekményekben is szerepet kapnak.
A számítástechnikai rendszerekben kezelt elektronikus adatok a bűncselekmények bizonyítékai, amelyek megszerzése, megváltoztathatatlanságuk biztosítása új eszközöket, új módszereket igényel.

Forrás

Felkai Péter : A járványok művészete
Medicina Könyvkiadó, 2023

Megnézem a katalógusban >>

A járvány témája félelmetes, még az orvoslással foglalkozókat is elrémíti: "a döbbent félsz remegővé tette a gyógytudományt is." A járványos betegségek brutalitását a művészetek próbálják emberléptékűvé, leírhatóvá és ábrázolhatóvá tenni.

Forrás

Majorosné Lublóy Éva Eszter : Méretezés tűzteherre az Eurocode szerint
Terc Kft., 2023

Megnézem a katalógusban >>

A BME oktatói csapata Majorosné Lublóy Éva vezetésével a szakmagyakorláshoz elengedhetetlen szakkönyvet írt, ami egyben egyetemi tankönyv is. Magyarországon a tűzvédelmi követelményeket az Országos Tűzvédelmi Szabályzat adja meg. A tűzvédelmi tervezés során az épületek megfelelő tűzvédelmi biztonságának biztosítása komplex tervezési tevékenységek és hatósági engedélyeztetések gondoskodnak a fenti szabályzatok minden követelményének betartatásáról.

Forrás

Komáromy Zoltán : Szakrális geometria
Casparus Kiadó Kft., 2023

Megnézem a katalógusban >>

A könyvben többek között az alábbi kérdésekre is
választ találhat a kedves Olvasó: Mitől számít szentnek, szakrálisnak a geometria?
Kik foglalkoztak vele, és korunkban hogyan érdemes vizsgálni?
Milyen titkokat rejt egy egyszerű forma?
Hogyan dekódolható a geometria titkos nyelvezete?
Milyen formákhoz jutunk, ha organikus módon közelítünk a térbeli folyamatokhoz?
Miért tekinthetünk mandalaként egy rózsaablakra?
Mi a közös az Országház és a Szent Korona arányrendszerében?

Forrás