Ugrás a tartalomra
2023. 12. 18.

Bemutatjuk legfrissebb könyvszerzeményeinket!

Kertész Viktor : Kiszámítható?
Ad Librum Kft., 2022

Megnézem a katalógusban >>

Valóban a matematika nyelvén íródott a "Természet könyve", amit Szent Ágoston Istennek tulajdonított? Miben tévedett Arisztotelész? Kicsoda Laplace démona? Kiszámíthatóak-e a legközelebbi lottószámok? Miért keressük mindennek az okát? Létezik-e véletlen? Van-e szabad akarat? Mi a káosz, amelyre egyre gyakrabban bukkanunk? Végül eljutunk a nagy kérdéshez: Mi a kapcsolat a kiszámíthatóság, a véletlen és a káosz között?

Forrás

Brunner Attila : Magyarországi városházák
Holnap Kiadó, 2023

Megnézem a katalógusban >>

Jelen kötet arra tesz kísérletet, hogy egy Közép-Európában sajátossá és sokszínűvé fejlődött épülettípus történetét dolgozza fel a mai és a történelmi Magyarország területén. A városháza-építészet történetét a jogrendszer változásai határozzák meg, amely a középkori és újkori uralkodók által adományozott városi privilégiumoktól a modern polgári közigazgatás kiépülésén át a mai önkormányzati jogig vezet.

Forrás

Fabó Beáta : Budapest városrendezési (építési) szabályzatai a kiegyezéstől napjainkig
Terc Kft., 2023

Megnézem a katalógusban >>

A városrendezési (építési) szabályozás a társadalmi, gazdasági, környezeti összefüggések megértésén alapuló várostervek megvalósításának jogi formába öntött kerete, a megvalósítás eszköze. Bár a szabályzatok nem értelmezhetők önmagukban, a célok, a koncepció, a többdimenziós városrendezési tervek értelmezése nélkül, a kötet kifejezetten Budapest városrendezési szabályzatait, az építési szabályzatok felépítését és az előírások változásait vizsgálja a kiegyezéstől napjainkig, az 1839-2021 közötti időszakot áthidalva.

Forrás

Feiszt György : Mesélő házak
Szülőföld Könyvkiadó Kft., 2023

Megnézem a katalógusban >>

Egy igazi időutazás ez a múltba, amelyből kiderül, hogy ki volt a sajtoskáli cukorbáró; ki volt a Gellért-hegyi Szabadság-szobor modellje; ki volt a magyar Szapphó, az első ünnepelt költőnő; hol tevékenykedtek a híres vasi kuruzslók; ki volt a veleméri templom felfedezője; ki volt a kőszegpatyi genetikus; hol született a bányászhimnusz szerzője és hogy voltak-e boszorkányok Vas vármegyében.

Forrás

Guillaume Pitron : Ritkafémek háborúja
Pallas Athéné Könyvkiadó Kft., 2023

Megnézem a katalógusban >>

Guillaume Pitron átfogó kutatómunkája lerántja a leplet a ritkafémek háborújáról: szembesít bennünket azzal, hogy a technológiai eszközeinkhez szükséges ritkafémek kitermelése valójában rendkívül költséges és környezetszennyező, az értük zajló versenyfutás pedig a gazdasági stabilitást és a globális biztonságot is veszélyezteti, kiélezve Kína és a nyugati világ geopolitikai szembenállását.

Forrás

Szeivolt István : Az építés misztériuma
Karizma Könyvkiadó és Művészeti Kft., 2023

Megnézem a katalógusban >>

Az építés misztériuma látszólag testet ölt.
Mi akik ennek a titoknak a birtokában vagyunk boldogságban töltjük minden napunkat. Látjuk, tudjuk, hogy nem csak mi vagyunk ezen a Földön.
De mi mások , az építők vagyunk .

Forrás

Ozan Varol : Gondolkodj úgy, mint egy űrkutató!
Pallas Athéné Könyvkiadó Kft., cop. 2023

Megnézem a katalógusban >>

Ozan Varol közérthető és gyakorlatias könyvet írt arról, hogy mi magunk is megtehetjük azt a bizonyos "hatalmas ugrást" - amelyet annak idején Neil Armstrong is megtett, amikor a Hold felszínére lépett -, legyen szó álmaink állásának megszerzéséről, vállalkozásunk fejlesztéséről vagy a következő áttörést jelentő termék megalkotásáról. A Gondolkodj úgy, mint egy űrkutató! című könyv arra ösztönöz bennünket, hogy megvalósítsuk a saját "eget rengető" terveinket pusztán azzal, hogy a gondolkodásmódunkon változtatunk.

Forrás

Wettl Ferenc : Lineáris algebra
Typotex Elektronikus Kiadó kft., 2023

Megnézem a katalógusban >>

A lineáris algebra az elmúlt időben olyan új és stratégiai fontosságú alkalmazott területeken kapott fontos szerepet, mint a mesterséges intelligencia, a kvantumfizika, a kódelmélet vagy a digitális jelfeldolgozás. Wettl Ferenc műve mérnöki, közgazdasági és természettudományi BSc- és MSc-kurzusok számára is segédkönyvként szolgálhat, ugyanakkor az absztrakció szintje apró lépésekben, fokozatosan emelkedik a középiskolai szintről indulva.

Forrás

Zubreczki Dávid : Templomséták a Balaton körül
Kedves László Könyvműhelye, 2023

Megnézem a katalógusban >>

A Balatont mindenki szereti! Aki pedig jobban meg akarja ismerni ezt a vidéket, a legjobban teszi, ha felkeresi a templomait. Az építészeti útikalauzairól ismert író legújabb könyvéből nemcsak a templomépületeket és az azokat díszítő képzőművészeti alkotásokat ismerhetjük meg, de a balatoni táj több száz, több ezer, helyenként több millió éves történetét is.

Forrás

Holló Szilvia Andrea : Vízen és szárazon
Városháza Kiadó, 2021

Megnézem a katalógusban >>

A jeles szerzők eme hiánypótló munkájukban a dunai hajózás budapesti történetét tekintik át a második világháború végéig. A könyv nem szorítkozik pusztán a vízi személy- és teherszállításra, hanem felvillantja az átkelőkhöz kapcsolódó parti közlekedés eszközeit is. A kítűnő kötetet forgatva eljutunk a komptól, hajóhídtól a magyar gőzhajózás történetének fényes lapjaiig.

Forrás