Ugrás a tartalomra
2024. 03. 12.

Új szkennerrel bővült az eszközállományunk, így digitalizáló szolgáltatásunk most még magasabb minőségben érhető el.

Könyvtárunk a tavalyi év folyamán beszerezte a Zeutschel cég egyik legújabb fejlesztésű könyv- és dokumentum szkennerét, amely akár A1-es méretű szkennelésre is képes. Ezzel is törekszünk saját állományunk feldolgozása mellett az intézményünkhöz beérkező kéréseknek eleget tenni, amennyiben digitalizálással kapcsolatos megrendelés érkezik be hozzánk magánszemélyek vagy intézmények részéről.

A gép mind a színes mind a szürke feldolgozást lehetővé teszi, illetve a képi minőség is módosítható egészen 600 dpi felbontásig. A program ezen kívül képes a szkennelés fókuszát a dokumentum méretéhez igazítani és a szöveg dőlését is korrigálni, ezáltal biztosítja a pontos és gyors munkavégezést. Egy szkennelés két oldalt fed le, de a program által elérhető „klippek” segítségével akár több részlet külön szkennelése is megoldható egyszerre, kiemelve a fontos, apróbb részleteket.

A szkenner különlegességei és aprólékos beállításai hozzájárulnak ahhoz, hogy minden egyes szkennelés külön odafigyeléssel történjen, legyen szó egy most kiadott folyóiratról, egy múlt századi könyvről, muzeális dokumentumról vagy egy sérülékeny képről, térképről, tervrajzról.

A digitalizáció fejlődésével párhuzamosan folyamatosan arra törekszünk, hogy munkánkhoz újabb és újabb gépeket szerezzünk be, így már kiváló minőségben tudunk feldolgozni videókazettákat, magnókazettákat és filmeket (pozitív, negatív) is. 

Amennyiben a digitalizálással kapcsolatos tevékenységünk felkeltette az érdeklődésed, szolgáltatásaink a szkennelés menüpont alatt érhetőek el, az ehhez tartozó költségek pedig a díjtételeknél találhatóak.