Ugrás a tartalomra
2024. 03. 21.

Bemutatjuk legfrissebb könyvszerzeményeinket!

Andreides Gábor (szerk.) : Lehetőségek, dilemmák, kompromisszumok
Nemzeti Emlékezet Bizottsága, 2023.

Megnézem a katalógusban >>

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara által 2018. szeptember 19-20-án Magyarország külkapcsolatai, lehetőségei, diplomatái 1945 után címmel megrendezett konferencia szerkesztett előadásai.

Forrás

Bárdos Imre : Nagy Nohab-könyv   (2., átd., bőv., jav. kiad.)
Indóház, 2023

Megnézem a katalógusban >>

A magyar vasút legnépszerűbb, páratlan esztétikájú mozdonyai és külföldi társai hét évtizedes pályafutásának bemutatása a kezdetektől napjainkig, korabeli felvételek, dokumentumok, személyes visszaemlékezések alapján.

Forrás

Bokor Nándor : Téridő-geometria
Typotex, 2023

Megnézem a katalógusban >>

Mindenkinek érdemes elgondolkodnia a fizikai világ lenyűgöző furcsaságain. Eljuthatunk-e egymilliárd fényév távolságra néhány évtized alatt? (Igen.) Lehetünk-e fiatalabbak a gyermekünknél? (Igen.) Megegyezik-e egy test tömege az őt alkotó atomok együttes tömegével? (Nem.) Tudnánk-e a múltba utazni, ha gyorsabban repülhetnénk a fénynél? (Igen.) Életünk színhelye a négydimenziós téridő, amelyre sajátos geometriai szabályokat ír elő a természet. A sok szemléletes ábrával magyarázó könyv ide hívja felfedezésre az olvasót, akinek a középiskolai matematikai ismereteken kívül nem lesz más útravalóra szüksége.

Forrás

Boros Péter : NOHAB  (2. bőv. kiad.)
Magánkiad., 2023

Megnézem a katalógusban >>

A könyv a magyarországi M61-esek műszaki paramétereit, szerkezeti felépítését tartalmazza, közel 40 éves pályafutásuk történetét írja le részletesen, egy fejezetben pedig a külföldön üzemelt mozdonyokat ismerteti. Az albumban több mint 300 fényképet és korabeli dokumentumok másolatait is megtalálhatjuk, emléket állítva ezzel ennek a legendássá vált mozdonytípusnak, mely napjainkban már csak kis számban, főleg magánvasutaknál és nosztalgia célokból üzemel.

Forrás

Czinege Andor : A szárnyaló szervezet
APG Kreatív Kft., 2023

Megnézem a katalógusban >>

Ha nehéz bevonzani, megtartani és csúcsteljesítményre sarkallni a munkatársaid, akkor ezt a könyvet Neked írtam.

Kézzelfogható példákkal, mindenki számára közérthetően mutatom be, hogyan alakítható ki az a vállalati kultúra, amelyben mindenki jól érzi magát, és maximális értéket teremt a szervezet számára. Minden lépésre és elvre kiterjedő, gyakorlati útmutatót adok a cég csúcsteljesítményéhez.

Czinege Andor, a szerző

Forrás

Fábián András : PPL kézikönyv  ( 2., bőv. kiad.)
Magánkiad., 2023

Megnézem a katalógusban >>

A PPL kézikönyv második és egyben jelentősen bővített kiadása az uniós szervek által kidolgozott és kibocsátott 1178/2011/EU rendelet FCL-résznek (Part-FCL) elnevezett I. mellékletében foglaltak szerint segíti a növendékeket a repülőgép-vezetés elméleti ismereteinek elsajátításában. A könyv az egyhajtóműves, dugattyús motorral felszerelt kis repülőgépekkel történő nappali VFR üzemű repülésekhez szükséges elméleti anyagot tartalmazza.

Forrás

Karsai Judit : Az inkubátortól a tőzsdéig
KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 2023

Megnézem a katalógusban >>

A kiadvány a startupokat világszerte segítő és finanszírozó intézmények működését tekinti át. Így bemutatja az üzleti inkubátorok, akcelelrátorok, üzleti angyalok, startupstúdiók, sajáttőke-alapú közösségi finanszírozási platformok, valamint a kockázatitőke-alapok nemzetközileg jellemző működését, majd ennek a kelet-közép-európai régióban tapasztalható jellegzetességeit.
Az elemzés nagyszámú konkrét példa és statisztikai adat alapján azt vizsgálja, hogy miként hat egymásra az üzleti inkubációs szakaszban elérhető értékteremtő szolgáltatásokat nyújtó, valamint a tőkeellátást biztosító intézmények tevékenysége.

Forrás

Olivier Lascar : Az ember Elon Musk, aki meghatározza a tudományt
Athenaeum, 2023

Megnézem a katalógusban >>

Manapság már nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Musk-jelenséget. Elon Musk felvásárolja a Twittert, mer nagyot álmodni, és azzal kecsegteti az emberiséget, hogy hamarosan elhagyjuk a Földet, irány a Mars! Néhány év alatt megvetette a lábát a jelenkori tudomány valamennyi kiemelkedő területén. De vajon létezik-e összefüggő tudományos gondolat e mögött a hatalmas innovációs kuszaság mögött? Olivier Lascar tudományos újságíró alaposan kielemzi a csúcstechnológiai világ legfelkapottabb személyiségének terveit.

Forrás

Lukács Gergely Sándor : Föld Köztársaság  
Gondolat, 2023

Megnézem a katalógusban >>

"A Föld Köztársaság stratégiaalkotási folyamatát nem csak versengő módon lehet
elképzelni, mivel az emberi stratégia leginkább kölcsönösen hasznos együttélésre
alapozott (szimbiotikus), amelyet az egymás mellett élés, az egyre gyakoribbá váló személyes érintkezés és a főként közeli kereskedelem táplál, noha kétségtelen,
hogy ezeken belül versenyeztet is. A hosszú távon sikeres stratégia legfőbb jellegzetessége,
hogy engedményekkel járó megegyezéseket (kompromisszumokat)
kereső." (részlet a könyvből)

Forrás

Sánta Róbert : A hőszivattyús rendszerek tervezése
DUE Press, 2023

Megnézem a katalógusban >>

A megújuló energiahordozók alkalmazásának igen hatékony, és technológiailag kiforrott eszközei a hőszivattyúk, és azok között is a kompresszoros berendezések.  A hőszivattyús rendszerek meghatározó jelentőségűek a földgázbázisú fűtések kiváltásában, amely alapvető célkitűzése a 2050-es időhorizontot célzó energiastratégiáknak. A hőszivattyús rendszerek alkalmazásának bővítése a fenntarthatósági követelményeknek maximálisan eleget tesznek. A hőszivattyúk jelentőségét, tervezését, üzemeltetését bemutató szakkönyv, monográfia, úgy az oktatásban, mint a tervezésben és a létesítési gyakorlatban, jó kiindulási alapot szolgáltat a megvalósítás előkészítéséhez és a kivitelezéshez.

Forrás