Ugrás a tartalomra
2022. 08. 31.

Eligazodás a könyvtárban: beiratkozás, könyvkölcsönzés, könyvtári terek és szolgáltatások
 

2019_OMIKK_logo_szlogenes_turkiz.png


Mi az a BME OMIKK?  

A BME OMIKK a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár, a Műegyetem könyvtára


A BME hallgatójaként tanulmánya során az ország legnagyobb műszaki szakirodalmi bázisára támaszkodhat a több százezer tankönyvnek, egyetemi jegyzetnek, különböző tudományos munkáknak és folyóirat- állománynak köszönhetően. Megtalálhatók itt továbbá évszázados könyvritkaságok, szép- és ismeretterjesztő irodalom, valamint rengeteg kiadvány különböző témában az idegen nyelvű könyvektől egészen a gasztronómiáig.  A könyvtárban nem csak nyomtatott könyvek találhatók, több ezer magyar és külföldi e-könyv és e-folyóirat, kép- és videóanyag elérhető akár otthonról is.

A BME OMIKK nyilvános könyvtár, ahová bárki betérhet és olvashatja a polcokon elhelyezett könyveket, folyóiratokat. A könyvtár teljes körű szolgáltatásaihoz azonban tagságot kell váltani.
 

Beiratkozás

A BME hallgatói ingyenesen válthatnak könyvtári tagságot a Neptun rendszeren keresztül. A regisztrációhoz kötött szolgáltatások igénybevételéhez szükség van egy olvasójegyre, amely személyesen a könyvtárban váltható ki. Az olvasójegy egyszeri kártyadíja 300,- Ft.
 

Könyvtári szolgáltatások


Ingyenes szolgáltatások BME hallgatóknak:

Tagságváltáshoz kötött, illetve térítéses szolgáltatásaink:

A kölcsönzési szolgáltatásokról

  • A könyvtárból csak beiratkozott olvasók kölcsönözhetnek olvasójeggyel, személyesen a kölcsönzőpultoknál, a SelfCheck- önkölcsönző termináloknál vagy a SmartLock- kölcsönző automatával,
  • a hallgatók max. 10 db könyvet kölcsönözhetnek 2 vagy 4 hétre,
  • a könyvek elektronikus kérőlapon keresztül előzetesen is kérhetők,
  • a kölcsönzési határidő 5 alkalommal hosszabbítható meg az online olvasói profilban, e-mailben, telefonon vagy személyesen,
  • 3 nappal a kölcsönzési idő lejárta előtt emlékeztetőt küldünk a Neptunban,
  • a kölcsönzési határidő lejárta után késedelmi díjat számítunk fel, amelynek mértéke 35 Ft/munkanap/könyv,
  • ha a keresett könyvet már kikölcsönözték, előjegyzés kérhető rá,
  • a könyveket visszaadására személyesen az olvasószolgálati pultnál vagy a K. épületben kihelyezett könyvbedobó dobozainkon keresztül van lehetőség.


Könyvek keresése

A könyvtár minden olvasótermében és az aulában is elérhető az úgynevezett online katalógus vagy más néven katalógus terminál. Az online katalógus egy olyan keresőrendszer, ahol könnyedén, pár kattintással rá lehet keresni a kölcsönözni, olvasni kívánt könyv(ek)re. A katalógus megmutatja, hogy a keresett könyv(ek)ből hány darab elérhető példány van a könyvtárban, hol található, és hogy kölcsönözhető-e, vagy csak helyben olvasható.  
 

Olvasói terek

A könyvtárban négy olvasói tér; Nagyolvasó (NOLV), Gazdaság- és Társadalomtudományi Olvasó (GTO), Műszaki és Természettudományi Olvasó (MSZO), Tankönyvolvasó (TKO), és három közösségi tér; Számítógép terem (fszt. 1.), földszinti Közösségi terem (fszt. 2.) és emeleti Közösségi terem (K épület magasföldszint 51.) található. 

Az olvasó terek leírása és szabályai


Nyitvatartás

A Könyvtár minden hétköznap 8.00-20.00 óráig tart nyitva. A vizsgaidőszakban azonban hosszabbított nyitvatartással várjuk olvasóinkat: ebben az időszakban a kijelölt olvasói terek 22 óráig tartanak nyitva.

Központi kölcsönzés, Nagyolvasó, Műszaki és Természettudományi Olvasó, Közösségi terek
8:00 - 20:00

Gazdaság és Társadalomtudományi Olvasó
8:00 - 19:30

Tankönyvolvasó, Emeleti közösségi terem
9:00 - 20:00


A könyvtár honlapján (www.omikk.bme.hu) még több információt találsz szolgáltatásainkkal kapcsolatban, illetve személyesen is szívesen válaszolunk bármely kérdésedre.
Elérhetők vagyunk még: