Ugrás a tartalomra
2023. 08. 28.

Eligazodás a könyvtárban: beiratkozás, könyvkölcsönzés, könyvtári terek és szolgáltatások
 

2019_OMIKK_logo_szlogenes_turkiz.png


Mi az a BME OMIKK?  

A BME OMIKK a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár, a Műegyetem könyvtára


A BME hallgatójaként tanulmányai során az ország legnagyobb műszaki szakirodalmi bázisára támaszkodhat a több százezer tankönyvnek, egyetemi jegyzetnek, különböző tudományos munkáknak és folyóirat- állománynak köszönhetően. Megtalálhatók itt továbbá évszázados könyvritkaságok, szép- és ismeretterjesztő irodalom, valamint rengeteg kiadvány különböző témában az idegen nyelvű könyvektől egészen a gasztronómiáig.  A könyvtárban nem csak nyomtatott könyvek találhatók, több ezer magyar és külföldi e-könyv és e-folyóirat, kép- és videóanyag elérhető akár otthonról is.

A BME OMIKK nyilvános könyvtár, ahová bárki betérhet és olvashatja a polcokon elhelyezett könyveket, folyóiratokat. A könyvtár teljes körű szolgáltatásaihoz azonban tagságot kell váltani.
 

Beiratkozás

A BME hallgatói ingyenesen válthatnak könyvtári tagságot a Neptun rendszeren keresztül. A regisztrációhoz kötött szolgáltatások igénybevételéhez szükség van egy olvasójegyre, amely személyesen a könyvtárban váltható ki. Az olvasójegy egyszeri kártyadíja 300,- Ft.
 

Könyvtári szolgáltatások

Könyvtári tagság váltása nélkül elérhető szolgáltatásaink:

Tagságváltáshoz kötött, illetve térítéses szolgáltatásaink:

 

A kölcsönzési szolgáltatásokról

  • A könyvtárból csak beiratkozott olvasók kölcsönözhetnek olvasójeggyel, személyesen a kölcsönzőpultoknál, a SelfCheck- önkölcsönző termináloknál vagy a SmartLock- kölcsönző automatával.
  • A hallgatók max. 10 db könyvet kölcsönözhetnek 2 vagy 4 hétre.
  • A könyvek elektronikus kérőlapon keresztül előzetesen is bárhonnan kérhetők.
  • A kölcsönzési határidő az online olvasói profilban, e-mailben, telefonon vagy személyesen hosszabbítható meg.
  • 3 nappal a kölcsönzési idő lejárta előtt emlékeztetőt küldünk a Neptunban,
  • a kölcsönzési határidő lejárta után késedelmi díjat számítunk fel, amelynek mértéke 50 Ft/munkanap/könyv.
  • Ha a keresett könyvet már kikölcsönözték, előjegyzés kérhető rá.
  • Ha a keresett könyv vagy cikk nem található meg a BME OMIKK gyűjteményében, könyvtárközi kölcsönzéssel átkérhetők más hazai vagy külföldi könyvtárból.
  • A könyveket visszaadására személyesen az olvasószolgálati pultnál vagy a K. épületben kihelyezett könyvbedobó dobozainkon keresztül van lehetőség.

 

Könyvek, cikkek keresése

A könyvtár nyomtatott könyveinek kereséséhez használja az online katalógust.  Az online katalógusból tájékozódhat a könyvtár állományáról, a dokumentumok elérhetőségéről. A katalógus megmutatja, hogy a keresett könyv(ek)ből hány darab elérhető példány van a könyvtárban, hol található, és hogy kölcsönözhető-e, vagy csak helyben olvasható. A könyvtárban történő böngészést az olvasótermekben és az aulában kihelyezett katalógus terminálok segítik.

A BME OMIKK közvetlen hozzáférést biztosít számos tudományos folyóirat- és cikkadatbázisok előfizetett tartalmaihoz. Az előfizetett tartalmak csak az egyetem területéről, vagy az otthoni elérés beállítása után érhetők el.
 

Olvasói terek

A könyvtárban négy olvasói tér; Nagyolvasó (NOLV), Gazdaság- és Társadalomtudományi Olvasó (GTO), Műszaki és Természettudományi Olvasó (MSZO), Tankönyvolvasó (TKO), és három közösségi tér; Számítógép terem (fszt. 1.), földszinti Közösségi terem (fszt. 2.) és emeleti Közösségi terem (K épület magasföldszint 51.) található. 

Az olvasói terek leírása és szabályai >>


Nyitvatartás

A Könyvtár minden hétköznap 8.00-20.00 óráig tart nyitva. A vizsgaidőszakban azonban hosszabbított nyitvatartással várjuk olvasóinkat: ebben az időszakban a kijelölt olvasói terek 22 óráig tartanak nyitva.

Központi kölcsönzés, Nagyolvasó, Műszaki és Természettudományi Olvasó, Közösségi terek
8:00 - 20:00

Gazdaság és Társadalomtudományi Olvasó
8:00 - 19:30

Tankönyvolvasó, Emeleti közösségi terem
9:00 - 20:00


A könyvtár honlapján (www.omikk.bme.hu) még több információt találsz szolgáltatásainkkal kapcsolatban, illetve személyesen is szívesen válaszolunk bármely kérdésedre.
Elérhetők vagyunk még: