Ugrás a tartalomra
2023. 12. 07.

2023. december 25 és január 5 között változik a könyvtár nyitvatartása.

 

 

Központi kölcsönzés

NOLV, MSZO, Sóhajok hídja, földszinti közösségi terek

TKO, GTO, emeleti közösségi terem

December 25- január 1-ig

A könyvtár ZÁRVA

Január 2- január 5-ig

Hétfőtől péntekig
8:00-18:00

ZÁRVA

A zárvatartás alatt olvasótermekben elhelyezett könyvek e-kérőlapon kérhetők ki és a központi kölcsönzésben vagy a SmartLock- kölcsönző automatával kölcsönözhetők
 

A Könyvtár január első hetében csak a központi („K”) épületen keresztül vagy a Bertalan Lajos utca felől közelíthető meg.


Könyvek kölcsönzése, amikor a könyvtár zárva van 

A SmartLock- kölcsönző automatával könyvek a könyvtár nyitvatartásától függetlenül, a BME Központi épületének nyitvatartási idejében átvehetők. A kéréseket az alábbi időpontokban teljesítjük:

  • A december 25 - január 1. között  beérkező kéréseket leghamarabb január 2-án teljesítjük.
  • Január 2- január 5. között a 17:30-ig beérkező kéréseket még aznap, a 17:31 után leadott kérések  másnaptól kölcsönözhetők ki.

A kérések átvételéről minden esetben tájékoztató e-mailt küldünk.  

 

Könyvek visszaadása és hosszabbítása

A könyvek visszaadására lehetőség van a könyvtár nyitvatartásától függetlenül az Egyetem központi épületében elhelyezett könyvbedobó dobozainkon keresztül: 

  • a K épület főbejáratánál  
  • a Tankönyvolvasóval szemben  

A könyvek kölcsönzési ideje hosszabbítható önállóan az online katalógusba bejelentkezve vagy kérhető a hosszabbítás e-mailben, a konyvtar@bme.hu címen.

| Figyelem! A nyitvatartás változásai nem mentesítenek a Könyvtárhasználati szabályzatban meghatározott szabályok betartása alól.

 

A zárvatartás alatt is elérhető szolgáltatásaink

1. Szakirodalom keresése
A könyvtár elektronikus gyűjteményei (magyar és külföldi adatbázisok, e-folyóiratok, e-könyvek) az egyetem területén kívülről is elérhetőek. Távoli elérésükre az egyetemi VPN-en keresztül, vagy eduID használatával is lehetőség van. Az Egyetem által előfizetett adatbázisok, linkekkel és rövid leírással megtalálhatók a Könyvtár honlapján, az Adatbázisok oldalon. 

Felmerült benned a kérdés, hogy: „Erre miért ne a Google-t használjam?"
A Google valóban jó, ha gyorsan van szükséged egy információra. Azonban, ha hiteles és megbízható forrásokkal kell dolgoznod, akkor mindenképpen az adatbázisokban történő keresést ajánljuk. 

A VPN beállításához a BMENET oldalon találod az útmutatót

Amennyiben további kérdésed van vagy mégis akadályba ütköztél kérdezz kollégánktól a konyvtar@bme.hu címen. 
 

2. Disszertációk elérése online
A kutatáshoz, cikkíráshoz az elsődleges szakirodalmakon túl a doktori disszertációk is értékes forrásokat nyújtanak. A Műegyetem Digitális Archívumában (BME MDA) 2080 db, az Egyetemen sikeresen megvédett doktori disszertáció érhető el és tanulmányozható nyilvánosan.  
 

3. Szeretném open access publikálni a cikkem, de hol és hogyan kezdjek hozzá? 
A BME számos open access publikálási szerződéssel rendelkezik a világ vezető kiadóival, melyek keretében az Egyetem kutatói költségmentesen, vagy kedvezménnyel jelentethetik meg cikkeiket open access. Az publikálás menetéről, a kiadókról részletes tájékoztató olvasható a Könyvtár weboldalán, valamint a Könyvtár open access adminisztrátora is készséggel nyújt segítséget a konyvtar.oa@bme.hu e-mail címen.

 

Szolgáltatásainkkal kapcsolatos jelzéseivel, kérdéseivel keressen minket elérhetőségeinken.

A BME OMIKK szervezetében működő Levéltár szolgáltatási rendjének változásáról a BME Levéltár oldalán találhatók információk.