Ugrás a tartalomra
2021. 04. 22.

A Könyvtár zárvatartás alatt is számos szolgáltatással nyújt segítséget a hallgatók, doktoranduszok, oktatók és kutatók részére egyaránt. 
 

1. Időben nekiálltál a beadandónak, de nem találsz elég szakirodalmat? Akkor ez a blokk neked szól. 
A könyvtár elektronikus gyűjteményei (magyar és külföldi adatbázisok, e-folyóiratok, e-könyvek) az egyetem területén kívülről is elérhetőek. Távoli elérésükre az egyetemi VPN-en keresztül, vagy eduID használatával is lehetőség van. Az Egyetem által előfizetett adatbázisok, linkekkel és rövid leírással megtalálhatók a Könyvtár honlapján, az Adatbázisok oldalon. 

Felmerült benned a kérdés, hogy: „Erre miért ne a Google-t használjam?"
A Google valóban jó, ha gyorsan van szükséged egy információra. Azonban, ha hiteles és megbízható forrásokkal kell dolgoznod, akkor mindenképpen az adatbázisokban történő keresést ajánljuk. 

A VPN beállításához a BMENET oldalon találod az útmutatót

Amennyiben további kérdésed van vagy mégis akadályba ütköztél kérdezz kollégánktól a konyvtar@bme.hu címen. 
 

2. Disszertációk elérése online
A kutatáshoz, cikkíráshoz az elsődleges szakirodalmakon túl a doktori disszertációk is értékes forrásokat nyújtanak. A Műegyetem Digitális Archívumában (BME MDA) 2080 db, az Egyetemen sikeresen megvédett doktori disszertáció érhető el és tanulmányozható nyilvánosan.  
 

3. MTMT adatfeltöltés, javítás és tanácsadás oktatóknak, doktoranduszoknak 
A BME oktatók, kutatók rögzített adatainak karbantartását a BME intézményi, illetve kari/tanszéki adminisztrátorai látják el. A doktoranduszok szintén tőlük kérhetnek segítséget MTMT-vel kapcsolatos kérdésekben. 
 

4. Szeretném open access publikálni a cikkem, de hol és hogyan kezdjek hozzá? 
A BME számos open access publikálási szerződéssel rendelkezik a világ vezető kiadóival, melyek keretében az Egyetem kutatói költségmentesen, vagy kedvezménnyel jelentethetik meg cikkeiket open access. Az publikálás menetéről, a kiadókról részletes tájékoztató olvasható a Könyvtár weboldalán, valamint a Könyvtár open access adminisztrátora is készséggel nyújt segítséget a konyvtar.oa@bme.hu e-mail címen.
 

+1 Tudok könyvet kölcsönözni? 
A kölcsönzési szolgáltatásaink biztosítása a vonatkozó kormányrendeletnek megfelelően változhat, ezért lett ez a szolgáltatásunk a +1. Jelenleg a felhasználóinknak korlátozott formában van lehetőségük könyvek kölcsönözésére. A kéréseket előzetesen a konyvtar@bme.hu címre kell elküldeni vagy az Egyetem területéről elektronikus kérőlapon is le lehet adni. A leadott könyvigényeket összekészítjük és kikölcsönözzük. Az előkészített könyvek a könyvtár előtt vehetők át előzetes időpont egyeztetés után. 

FONTOS! A kölcsönözni csak érvényes könyvtári tagsággal lehet. Amennyiben nincs érvényes könyvtári tagsága, keresse fel munkatársunkat a konyvtar@bme.hu címen. Amennyiben Ön a BME hallgatója vagy doktorandusza a Neptun tanulmányi rendszeren keresztül iratkozhat be.