Ugrás a tartalomra
2022. 12. 15.

Hétfőtől változik a könyvtár nyitvatartása, február végéig K. épületi olvasótermeink zárva tartanak.

 

 

Központi kölcsönzés

NOLV, MSZO, Sóhajok hídja, földszinti közösségi terek

TKO, GTO, emeleti közösségi terem

December 19– december 22-ig

8:00 - 20:00


ZÁRVA

A zárvatartás alatt olvasótermekben elhelyezett könyvek e-kérőlapon kérhetők ki és a központi kölcsönzésben vagy a SmartLock- kölcsönző automatával kölcsönözhetők.

December 23.

8:00 -16:30

December 26– január 6-ig

ZÁRVA

Január 9– február 24-ig


Hétfőtől csütörtökig
8:00- 20:00
Pénteken
8:00- 18:00

A központi („K”) épületbe az alábbi időszakokban csak a főbejáraton keresztül, csengetést követően lehetséges a bejutás:

  • 2022. december 16. 15:00 óra után;
  • 2022. december 17. és 2023. február 21. között.


Könyvek kölcsönzése zárvatartás alatt

A SmartLock- kölcsönző automatával könyvek a könyvtár nyitvatartásától függetlenül, a BME Központi épületének nyitvatartási idejében átvehetők. A kéréseket az alábbi időpontokban teljesítjük:

  • A december 23. 16:00 óráig beérkező kéréseket még aznap kihelyezzük az automatába.
  • A december 23. 16:00 óra és a 2023. január 3. 8:00 óra között leadott kérések január 3-tól kölcsönözhetők ki.

A kérések átvételéről minden esetben tájékoztató e-mailt küldünk.  

 

Könyvek visszaadása és hosszabbítása

A könyvek visszaadására lehetőség van a könyvtár nyitvatartásától függetlenül az Egyetem központi épületében elhelyezett könyvbedobó dobozainkon keresztül: 

  • a K épület főbejáratánál  
  • a Tankönyvolvasóval szemben  

A könyvek kölcsönzési ideje hosszabbítható önállóan az online katalógusba bejelentkezve vagy kérhető a hosszabbítás e-mailben, a konyvtar@bme.hu címen.

| Figyelem! A nyitvatartás változásai nem mentesítenek a Könyvtárhasználati szabályzatban meghatározott szabályok betartása alól.

 

A zárvatartás alatt is elérhető szolgáltatásaink

1. Szakirodalom keresése
A könyvtár elektronikus gyűjteményei (magyar és külföldi adatbázisok, e-folyóiratok, e-könyvek) az egyetem területén kívülről is elérhetőek. Távoli elérésükre az egyetemi VPN-en keresztül, vagy eduID használatával is lehetőség van. Az Egyetem által előfizetett adatbázisok, linkekkel és rövid leírással megtalálhatók a Könyvtár honlapján, az Adatbázisok oldalon. 

Felmerült benned a kérdés, hogy: „Erre miért ne a Google-t használjam?"
A Google valóban jó, ha gyorsan van szükséged egy információra. Azonban, ha hiteles és megbízható forrásokkal kell dolgoznod, akkor mindenképpen az adatbázisokban történő keresést ajánljuk. 

A VPN beállításához a BMENET oldalon találod az útmutatót

Amennyiben további kérdésed van vagy mégis akadályba ütköztél kérdezz kollégánktól a konyvtar@bme.hu címen. 
 

2. Disszertációk elérése online
A kutatáshoz, cikkíráshoz az elsődleges szakirodalmakon túl a doktori disszertációk is értékes forrásokat nyújtanak. A Műegyetem Digitális Archívumában (BME MDA) 2080 db, az Egyetemen sikeresen megvédett doktori disszertáció érhető el és tanulmányozható nyilvánosan.  
 

3. MTMT adatfeltöltés, javítás és tanácsadás oktatóknak, doktoranduszoknak 
A BME oktatók, kutatók rögzített adatainak karbantartását a BME intézményi, illetve kari/tanszéki adminisztrátorai látják el. A doktoranduszok szintén tőlük kérhetnek segítséget MTMT-vel kapcsolatos kérdésekben. 
 

4. Szeretném open access publikálni a cikkem, de hol és hogyan kezdjek hozzá? 
A BME számos open access publikálási szerződéssel rendelkezik a világ vezető kiadóival, melyek keretében az Egyetem kutatói költségmentesen, vagy kedvezménnyel jelentethetik meg cikkeiket open access. Az publikálás menetéről, a kiadókról részletes tájékoztató olvasható a Könyvtár weboldalán, valamint a Könyvtár open access adminisztrátora is készséggel nyújt segítséget a konyvtar.oa@bme.hu e-mail címen.

 

Szolgáltatásainkkal kapcsolatos jelzéseivel, kérdéseivel keressen minket elérhetőségeinken.

A BME OMIKK szervezetében működő Levéltár szolgáltatási rendjének változásáról a BME Levéltár oldalán találhatók információk.